ceturtdiena, 2013. gada 31. janvāris

GRANĀTĀBOLU MĒRCĒ PLAUCĒTI BUMBIERI

 
 
 
Sarkanvīnā plaucēti bumbieri ir deserts - klasika. Šī recepte ir klasiskās receptes variācija granātābolu sezonā, kad sarkanvīns tiek aizstāts ar svaigi spiestu granātābolu sulu un garšvielas piemeklētas tā, lai deserts vairs negaršotu pēc aizgājušiem Ziemassvētkiem, un kanēli un krustnagliņas uz kādu brīdi varētu piemirst. Vaniļa un granātābolu sula veido to garšas un smaržas kombināciju, kas atgādina par grenadīnu, savukārt timiāns to visu atsvaidzina. Granātābolu sulas karsēšana un melase piešķir desertam karmīnsarkanu toni.

Vienam ēdājam parasti rēķina vienu lielu vai divus mazītiņus bumbierus. Ekonomiski ir izvēlēties, katlu, kurā satilpst visi nepieciešamie bumbieri, bet brīva vieta vairs neatliek. Ņemot vērā bumbieru lielumu un to, cik virtuozi tie sakārtosies katlā, būs atkarīgs precīzs sulas tilpums, taču tai katlā bumbieri ir jānosedz līdz kātiņiem. Bumbierus mērcē pasniedz ar putukrējumu, Mascarpone krēmu, grieķu jogurta krēmu vai panna cotta. Pēdējais pieskāriens ir deserta pārbēršana ar timiāna cukuru, ko pagatavo piestā sagrūžot brūno cukuru ar timiāna lapiņām.
 
Receptē ir izmantoti divi produkti, kas Latvijā netiek bieži lietoti dēļ to salīdzinoši retās pieejamības - gaišais armanjaks un melase. Gaišais armanjaks ir jaunākā no armanjaku apelācijām (AOC Blanche Armagnac). Tas ir armanjaks, kas pēc destilēšanas vien trīs mēnešus atpūšas nerūsējoša tērauda tankos un nekad nav izturēts ozolkoka mucās. Melase ir tumšbrūna sīrupveida masa, un tā ir cukura ražošanas blakusprodukts, kas paliek pāri pēc cukura kristalizēšanas un izdalīšanas no ūdens ekstrakta. Ja neizdodas atrast kādu no šiem produktiem, tos var aizstāt attiecīgi ar kašasu vai gaišo rumu un farīncukuru vai vistumšāko no pieejamajiem brūnajiem cukuriem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10 mazi bumbieri
800ml granātābolu sula
50g brūnais cukurs
1 -2 ēdamk. melase
5-7 timiāna zariņi
šļuka Blanche Armagnac
vaniļas pāksts bez sēklām
Mascarpone krēms, grieķu jogurta krēms, panna cotta vai putukrējums pasniegšanai

No granātāboliem izspiež sulu. Katliņā ielej svaigi spiestu granātābolu sulu, pievieno cukuru, melasi, vaniļas pāksti bez sēklām un timiāna zariņus. Es izmantoju iepriekš noglabātu vaniļas pāksti, no kuras biju varējusi izlietot tikai sēklas. Bumbierus nomizo, atstājot nesagrieztus un saglabājot neskartus to kātiņus. Bumbierus cieši vienu pie otra sakārto katliņā. Granātābolu sulai būtu bumbieri pilnībā jānosedz. Uzvāra un turpina bumbierus sutināt līdz tie mīksti (20 - 30 minūtes). Bumbierus izvelk no katla, bet mērci turpina vārīt līdz tā reducējusies uz pusi. No mērces izvelk vaniļas pāksti un timiāna zariņus, saliek bumbierus atpakaļ katlā un ļauj mērcei atdzist. Bumbierus ar mērci ceļ galdā ar putukrējumu un pārkaisa ar timiāna cukuru.

Gaišo armanjaku izmantoju no saviem krājumiem, bet to esmu redzējusi veikalā Stockmann. Melasi ieguvu veikalā Grauda spēks, par ko liels paldies personīgi Raimondam.

3 komentāri:

  1. kur dabut melase? uzrakstiet ludzu uz telefonu 25939451. paldies

    AtbildētDzēst
  2. Melasi var meklēt veikalā Grauda spēks, iepriekš pabrīdinot pārdevējas, lai padalās ar saviem krājumiem, ko viņi izmanto uz vietas ceptai maizei. Citādi melases vietā var izmantot nerafinētu cukurniedru cukuru (vistumšāko, tiešām tumši brūnā krāsā), ko var nopirkt arī lielveikalos.

    AtbildētDzēst
  3. Vēlos pateikties Lapo Micro Finance par aizdevuma piešķiršanu. Mani vairākkārt pievīla, mēģinot saņemt aizdevumu, līdz es saskāros ar Lapo Micro Finance, kas man sniedza aizdevumu 23 000 USD vērtībā, lai rūpētos par savu slimo bērnu. Ja jums šodien ir vajadzīgs īsts aizdevējs, sazinieties ar Lapo un neļaujiet sevi apmānīt. Sazinieties ar e -pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst