otrdiena, 2013. gada 29. janvāris

MĀJĀS GATAVOTA TAGLIATELLE



Mājās gatavotas olu pastas eksperimenti turpinās. Iepriekš jau ir izmēģināta olu dzeltenumu pasta, olu pasta no cieto kviešu mannas, kastaņu miltu pasta. Šoreiz pastai tiek provēti Doves farm speciālie pastas milti, kas tā arī saucas Organic pasta flour. Berkšīras dzirnavnieks norāda, ka pastas milti ir maisījums, kas sastāv gan no parasto (mīksto), gan cieto kviešu miltiem, tādējādi tiem ir augsts proteīnu saturs (9,9g uz 100g miltu).

Pastas milti šķiet ir 0 maluma, tie ir nedaudz rupjāki un iesākumā prasa nedaudz vairāk laika un pacietības līdz veidojas maigas un zīdainas tekstūras mīkla. Gatavojot pastu no pastas miltiem, nevar piemērot tradicionālo proporciju - uz 100 gramiem miltu 1 liela ola vai arī olai jābūt patiešām gigantiskai. Uz 400g miltu es izmantoju 4 olas + 1 olas dzeltenumu. Pats ražotājs savā receptē arī norāda uz citu proporciju - uz 250g pastas miltu 3 olas. Kad ir atrasta īstā miltu un olu proporcija, viss tālākais rit raiti. Mīkla iegūst dzeltenu nokrāsu no cietajiem kviešiem un olu dzeltenumiem, pēc enerģiskas mīcīšanas tā kļūst padevīga, vijīga un zīdaina, pastas mašīnā tā viegli stiepjas un rullējas. Rezultāts, kā redzams, ir lielisks, arī drēbju pakaramais piedzīvo "savu uznācienu"!
 
 
 
 
 

400g Doves farm Organic pasta flour
4 lielas olas +1 olas dzeltenums vai 5 vidējas olas

Miltus ieber bļodā, centrā izveidojot iedobi, kurā iesit olas. Sākot no centra, pamazām arvien vairāk miltus sajauc ar olām. Kad milti sajaukušies ar olām, veidojot ķepīgu masu, uzsāk mīcīšanu un to turpina vismaz 10 minūtes. Mīkla ir jāizjūt - tā nevar lipt un ķept, un nevar būt birstoša vai cieta kā akmens.

Ļoti vienkārši, taču pastas mīklu var pagatavot tikai un vienīgi pēc taustes, jo viss ir atkarīgs vienlīdz gan no miltiem, gan olām. Pēc kārtīgas mīcīšanas mīklai būtu jāiegūst vijīga un zīdaina struktūra. Un tā nav tikai daiļrunība, jo mīcīšanas laikā izdalās lipeklis un mīklas zīdainumu var ļoti labi sajust. Pēc samīcīšanas mīklu ātri ietin pārtikas plēvē, jo citādi tā tikpat ātri apkalst un ieliek uz stundu atpūsties ledusskapī. Pēc tam tā ir gatava rullēšanai. Pastu rullē plānāku nekā to vēlas redzēt uz šķīvja, jo vāroties tā nedaudz, tomēr piebriest. Rullējot pastu ir svarīgi ievērot, ka tā mīklas daļa, kas netiek rullēta, tiek turēta pārtikas plēvē, pasargājot to no apkalšanas.

Darbojoties ar šo mīklu ir būtiski, ka to vairākas reizes izlaiž caur pastas mašīnas platāko atveri starp ruļļiem, tad mīklu pārloka un to atkārto vairākas reizes, tādējādi mīkla tiek izstaipīta. Pēc tam rullē, katru nākamo reizi atveri starp ruļļiem samazinot par vienu iezīmi. Es rullēšanu beidzu ar 6. iezīmi un tad pastas plāksni sagriezu tagliatelle strēmelēs. Pēc sagriešanas tās izkar žāvēties līdz kamēr tiek vārītas.

Doves Farm Organic pasta flour iegādāti veikalā Stockmann.
Pastas gatavošanas vakars izvērtās labi dokumentēts, visas šī ieraksta bildes ir no Ildzes krājumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru