sestdiena, 2013. gada 24. augusts

PLŪMJU ČATNIJS



Šī plūmju čatnija recepte ir no Džeimija Olivera krājumiem. Lai arī oriģinālajā receptē tiek izmantotas dažādas dārza plūmes, ļoti garšīgs čatnijs sanāk no sarkanajām aličām, tikai nepieciešams samazināt etiķa daudzumu, jo aličas pašas par sevi ir gana skābas. Garšvielu daudzumu katrs izvēlas pēc savas gaumes. Plūmes ir stipras, it īpaši, kad šķidrums būs reducējies, tapēc jāatrod līdzsvars starp plūmju garšu un garšvielu piedevu , lai tās varētu sagaršot, bet lai nav nomācošas. Sidra etiķa vietā var izmantot kavas, šampanieša vai arī ābolu etiķi. Sarkano aliču čatnijam ir piesātināta karmīnsarkana krāsa. Tas lieliski sader ar cūkgaļas ēdieniem.


 


4 sarkanie sīpoli
1kg sarkanās aličas
400g brūnais cukurs vai farīncukurs
50-100ml sidra etiķis
krustnagliņas
kanēļa standziņas
kadiķogas
virces
mazs gabaliņš ingvers
kanēļkoka lapas
apelsīna miziņa (var būt arī kaltēta)
šļuka olīveļļa cepšanai

Plūmēm izņem kauliņus. Uz pannas eļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus. Kad tie apcepušies zeltaini, pievieno visas garšvielas un pasutina vēl kādu minūti. Visu apcepto pārliek katlā, pievieno plūmes un cukuru. Nedaudz pavāra un pievieno sidra etiķi. Ik pa laikam maisot, vāra uz lēnas uguns, kamēr šķidrums ir reducējies un čatnijs ir sabiezējis. Kad gatavs, pilda burciņās un pirms lietošanas pāris nedēļas uzglabā, lai savelkas garšas.

Kanēļkoka lapas ir iegādātas L'épicerie de bruno, 30, rue Tiquetonne 75002 Paris http://www.lepiceriedebruno.com/803-cannelier-feuilles-15g.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru