ceturtdiena, 2013. gada 29. augusts

SARKANAIS JŪRAS ASARIS CEPTS SĀLS GAROZĀ

 
Sarkanais jūras asaris visbiežāk veikalu plauktos un uz zivju tirdziņu letēm nonāk karsti kūpināts. Tikai retu reizi to iespējams nopirkt svaigu. Zivi ir viegli pamanīt jau iztālēm tās spilgti sarkanrūsganās krāsas dēļ. Sarkanais jūras asaris ir ar stingru gaļas struktūru un ļoti liess. Ņemot vērā šīs īpašības, tas ir piemērots cepšanai jūras sāls garozā. Šī tehnika nodrošinās, ka asaris cepoties neizkaltīs, un saglabās savu dabīgi maigo garšu. Vairāk par veselas zivs cepšanas tehniku jūras sāls garozā aprakstīts receptē līdaka jūras sāls garozā. Vienīgi atgādināšu, ka cepot veselu zivi sāls garozā, tai tikai iztīra iekšas un to nomazgā. Zivij atstāj gan galvu, gan asti, tāpat tai nav jātīra zvīņas, jo izceptai tai novilks ādu kopā ar visām zvīņām. Turklāt katrs zivs ādas bojājums vai iegriezums, padarīs to sāls uzņēmīgu, un beigu beigās zivs izcepsies pārsālīta.


 


 
 
 
 

 
sarkanais jūras asaris (1,2 kg)
rupjais jūras sāls (aptuveni 1,5kg)
garšaugi - ķiploki, citrona miziņa, pētersīļi, fenhelis, seleriju kāts un purava kāts
garšvielas - lauru lapas un piparu maisījums, kurā ietilpst baltie pipari, rozā pipari, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā), Voatsperifery pipari un melegetas pipari

Asari nomazgā un pa iespējami mazāku griezumu vēderā tam izņem iekšas, lai pēcāk cepoties tajā neiekļūtu sāls. Zivs vēderu piebāž ar garšaugiem un garšvielām tā, lai tie nedaudz no vēdera līstu ārā. Cepešpannā, kurā pilnībā ērti ieguļ vesela zivs, ieklāj cepampapīru vai foliju. Rupjo jūras sāli samitrina ar ūdeni. Pannā aptuveni 2cm biezā kārtā ieklāj mitro jūras sāli, uz tā uzgulda zivi, un to viscaur pārklāj ar 2cm biezu sāls kārtu, to viegli piespiežot zivij no visām pusēm. Gala rezultātā pirms likšanas cepeškrāsnī, asarim jābūt pilnībā sāls ieskautam (izņēmums var būt neliela kaulu daļa no milzīgās galvas). Pārliecinās, ka sāls kārta stingri pieguļ zivij un liek to cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 250 grādos nepilnu pusstundu. Kad asaris gatavs, to izņem no cepeškrāsns un vēl 15 minūtes atpūtina, tad salauž sāls garozu un to uzmanīgi noņem, pēc tam novelk ādu ar zvīņām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru