trešdiena, 2013. gada 14. augusts

PLŪMJU UN ZEMEŅU IEVĀRĪJUMS



Dabas untumiem mēdz būt arī pozitīvas sekas. Šogad daudzi augļi un ogas ienācās vienlaicīgi, pat tādi, kuru sezona parasti nesakrīt. Kopš manā īpašumā ir Deivida Lebovica (David Lebovitz) grāmata Ready for Dessert, biju iecerējusi izmēģināt neierastu augļu savienojumu ievārījumā - plūmes un zemenes. Šogad šī iecere izdevās, jo vienlaicīgi ienācās Latvijas vēlo šķirņu zemenes un pirmās plūmes.
 
Ievārījums ir ļoti vienkāršs, tikai augļi un cukurs, bet garšu buķete fantastiska, jo gan plūmes, gan zemenes pašas par sevi ir ļoti aromātiskas. Lai ievārījums iegūtu piesātinātu tumšsarkanu krāsu, izmanto plūmes ar sarkanu vai violetu mizu, un sagrieztos augļus pirms vārīšanas apber ar cukuru un uz pāris stundām atstāj nostāvēties. Plūmju mizas piešķir ne tikai krāsas dziļumu, bet arī patīkamu skābumiņu un satur daudz pektīna, lai ievārījums lieliski saželētu.
 
450g zemenes
450g plūmes
400g cukurs
 
Zemenēm noņem kauslapas un plūmēm izņem kauliņus, augļus sagriež gabaliņos, pārber ar cukuru un atstāj pārbērtus ar cukuru uz pāris stundām līdz no augļiem izdalās sula. Pēc tam augļus liek vārīties. Tikko ievārījums sāk vārīties, liesmu samazina un turpina vārīšanu uz lēnas uguns ik pa laikam to apmaisot. Jo ilgāk tas vārīsies, jo ievārījums pamazām sabiezēs, vārīšanās burbulīši kļūs lielāki un plīsīs ar paukšķošu skaņu. Tad vajadzētu pārbaudīt ievārījuma gatavību. Vienkāršākā metode ir uzpilināt pāris piles ievārījuma uz ledusauksta šķīvja, ja šķīvi pagrozot, tās neiztek, ievārījums ir gatavs. Ja vēl nav gatavs, pavāra nedaudz ilgāk, turpinot pārbaudīt tā gatavību. Kad gatavs, to sapilda burciņās, atdzesē un aizvāko.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru