trešdiena, 2013. gada 14. augusts

MAZSĀLĪTI KABAČI


Līdzīgi kā gurķus mazsālīt var arī kabačus. Tie gan nav domāti ilgai uzglabāšanai vai pamatīgai sālīšanai, vai ieskābšanai, bet gan vieglai iesālīšanai, lai kabači savelkas ar garšaugu sālījumu. Pamatā izmanto tās pašas garšvielas kā gurķu sālīšānai, vien papildinot ar dažām spēcīgākām garšām - timiānu, čili, koriandra sēklām, lauru lapām un pipariem. Tāpat kā gurķiem, arī kabačiem, tajos iekožoties, ir jākraukšķ.


 
kabači
diļļu kāti
upeņu lapas
ķiršu lapas
mārrutka sakne
ķiploki
čili pipars
timiāna zariņi
baltie, melnie pipari un virces
lauru lapas
koriandra sēklas
jūras sāls (3,5 ēdamk. uz 1 l ūdens)
Kabačus gareniski sagriež sprīdi garos gabalos. Katru no tiem novieto ar griezuma vietu uz leju un sadala kā torti 8 vai 12 vienādos gabalos atkarībā no kabača resnuma. Mārrutka sakni notīra un sagriež gabalos, ķiploku daiviņas sagriež pabiezās šķēlēs, upeņu un ķiršu lapas, diļļu kātus un timiāna zariņus sagriež prāvos gabalos, un visu sajauc. Tālāk visas šīs sajauktās sastāvdaļas ņem saujām un liek izvēlētā sālāmā trauka apakšā, pieber čili gabaliņus bez sēklām, piparus, virces, koriandra sēklas un lauru lapas, nākošā kārtā liek sagrieztos kabačus, virsū atkal sauju garšvielu, pēc tam kabačus. Kārto kārtām kamēr visi kabači salikti traukā, noslēdzot ar garšvielu kārtu.  
 
Uzvāra sālījumu. Kastrolī uzvāra ūdeni un sāli, ja nepieciešams izmaisa, lai sāls būtu pilnībā izšķīdis. Vārošu sālsūdeni nekavējoties pārlej kabačiem tos pilnībā nosedzot. Ja sālāmajā traukā kabači paceļas uz augšu un sāk peldēt, to noslogo. Trauku noslēdz ar gaisu caurlaidīgu vāku. Kabači ir gatavi pēc 12 stundām, kad tos ir vēlams pārvietot un turpmāk uzglabāt vēsā pagrabā vai ledusskapī.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru