svētdiena, 2013. gada 4. augusts

TOMĀTU UN ZAĻĀ SIERA TARTE


Lieliskā franču tomātu un kazas siera tarte salée manā virtuvē piedzīvoja nelielas pārvērtības. Vispirms tartes pamatnei pusi no kviešu miltiem aizstāju ar sijātajiem (baltajiem) plēkšņu kviešu jeb speltas miltiem. Izmantoju Doves Farm white spelt flour, ko var iegādāties veikalā Zaļā govs. Un kazas siera vietā izmantoju fantastisko Siera ražotne gatavoto presēto skābpiena zaļo sieru. Spēcīgo, izteikti aso aromāta un garšas niansi tam piešķir zilais sierāboliņš (Trigonella caerulea (L.) Ser.), kas lieliski sader ar tomātiem.

Vislabāk izvēlēties miltainus tomātus ar mazām sēklām, kas cepoties īpaši nesulojas, piemēram Vērša sirds hibrīds Aurea. Tā kā Latvijā ražotas kvalitatīvas sinepes neesmu atradusi, izvēlos lietuviešu Gardulės pilngraudu sinepes, šai receptei ar medu. Tartes priekšrocība ir apstāklī, ka tās pamatne nav iepriekš jācep, pamatni ar pildījumu cep vienlaikus. Tarti cep tartes formā vai kā brīvi veidotu galeti (bildēs).

Piebilde. Nedaudz vēlāk atklāju kādu jaunumu Latvijas tirgū - Jaunkalītes ražotos smalcinātos ķiploku ziedkātus, kas lieliski sader kopā tieši ar zaļo sieru. Tādēļ šajā receptē sinepes iespējams aizstāt ar ķiploku ziedkātiem vai ķiploku ziedkātu pesto.




 
 




Pamatnei:
110g kviešu milti
110g baltie (sijātie) speltas kviešu milti
125g sviests
1 maza ola
1-2ēdamk. ledusauksts ūdens (pēc vajadzības)
šķipsna sāls

Pildījumam:
3 vidēji lieli tomāti
zaļais siers
pilngraudu sinepes
šļuka extra virgin olīveļļa
garšaugi: svaigi maurloki, raudene un timiāns, un kaltēts zilais sierāboliņš
jūras sāls un svaigi malti pipari

Vispirms pagatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ātri saberž ar miltiem līdz veidojas raupjas drumslas. Sakuļ olu un pievieno mīklai, pēc tam mīklu saveļ, lai tā turas kopā. Ja mīklai vēl nepieciešams nedaudz šķidrums, pa karotei pievieno ledusaukstu ūdeni. Tradicionāli, gatavojot franču mīklas, pēc pagatavošanas tās atpūtina ledusskapī. Tomēr šī recepte to neprasa, bet savai tartei ieraduma pēc mīklu pusstundu atpūtināju ledusskapī. Mīklu izrullē un ieklāj tartes formā, uzlokot aptuveni 3 cm augstas maliņas.
Tartes pamatni ļoti plānā kārtiņā ieziež ar pilngraudu sinepēm. Tomātus sagriež ripiņās un kārto virs sinepju kārtas, pārslaka ar olīveļļu un pārber ar svaigi sakapātiem garšaugiem, kaltētu sierāboliņu, sāli un pipariem. Dāsni pārrīvē ar zaļo sieru. Ja vēlas vēlreiz pārkaisa zaļumus. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos 25-30 minūtes. Tarti atdzesē un ceļ galdā. Pasniedz ar Sauvignon Blanc vai viegli dzirkstošo chacolí.

Veikals Zaļā govs, Rīga, Brīvības iela 69.
SIA Siera ražotne, Rauna, Parka iela 4a.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru