ceturtdiena, 2013. gada 19. septembris

PUĶKĀPOSTU ZUPA


 
Tirdzniecībā ir parādījušies puķkāposti salātzaļā un violetā krāsā. Mazliet pārsteidzoši, bet pamazām ir jāpierod, ka viena no selekcijas aktualitātēm ir mainīt mūsu priekšstatus par ierastajām augļu un dārzeņu krāsām. Tirgū ienāk āboli ar sarkanrozīgu mīkstumu, violetie kartupeļi un burkāni, baltie un dzeltenie burkāni un bietes. Piesardzībai nav pamata, jo šos dīvaini krāsainos dārzeņus nevar salīdzināt ar zilajām rozēm, kas diezgan atbaidošas pēc iemērkšanas zilā draņķī gozējas puķu tirdziņu tālākajos plauktos. Dārzeņu krāsainie pigmenti ir pilnībā dabīgi un veselībai nekaitīgi. Iepriecinoši, ka krāsainie puķkāposti ir auguši tepat Latvijā.
 
Puķkāpostu zupa eksperimentālā kārtā tika vārīta no zaļā puķkāposta. Kā bildēs var redzēt, svaigs tas ir spilgti salātzaļā krāsā, bet tikai no virspuses, jo, laužot rozetes, redzams, ka to sāni, kas cieši saspiedušies kopā, ir maigā krēmkrāsā. Blanšējot un tvaicējot košā krāsa saglabājas, bet ilgāk vārot tā kļūst mazāk izteiksmīga, iedzeltena. Lai arī zupa nesanāk koši zaļa, tai ir maiga, saldena un ļoti izteiksmīga puķkāpostu garša. Šai zupai nepievieno saldo krējumu, vien puķkāpostus sablenderē, tomēr tā ir gana sātīga. Ja gribas to pasniegt kā vienīgo vakariņu ēdienu, dekorēšanai noderēs apcepti asinsdesas gabaliņi vai bekona sķēles. Klāt pasniedz apgrauzdētas ķiplokmaizītes.
 
Piebilde. Par violeto puķkāpostu pigmenta noturību, tos termiski apstrādājot, vēl neesmu pārliecinājusies.  



 

 
1 puķkāposts
1 vidēji liels saldais sīpols
1,5l mājās vārīts vistas buljons vai bagātīgs dārzeņu buljons
sāls un svaigi malti pipari
olīveļļa cepšanai
 
Sīpolu sagriež un olīveļļā katliņā viegli apcep līdz tas kļūst salds, bet vēl nepaspēj apbrūnēt. Pievieno mazās rozetēs sadalītu puķkāpostu un pielej aptuveni glāzi buljona, tā lai katla dibens būtu nosegts un puķkāposti nepiedegtu, bet ne vairāk. Katlu nosedz ar vāku un puķkāpostus uz mazas uguns tvaicē 15 minūtes vai līdz kamēr tie ir mīksti. Pielej atlikušo buljonu, vāra uz lēnas uguns 20 minūtes, katlu nenosedzot ar vāku. Nedaudz padzesē, tad sablenderē maigā un krēmīgā konsistencē un atstāj zupu 20 minūtes atpūsties, šajā laikā tā nedaudz sabiezēs. Tikmēr sagatavo dekorējumu - apcep asinsdesas vai bekonu, apgrauzdē ķiplokmaizītes. Es visus puķkāpostus nesablenderēju, bet atstāju dažas rozetes zupas dekorēšanai. Zupu uzkarsē, dekorē, pārslaka ar olīveļļu, pārber ar svaigi maltiem pipariem un ceļ galdā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru