ceturtdiena, 2013. gada 26. septembris

LATVIJAS RUDENS AUGĻU SACEPUMS SARKANVĪNĀ


 
Kurš gan ir teicis, ka sacepumu gatavo tikai no dārzeņiem, galu galā ķirbju sacepums jau patiesībā nav nekāds dārzeņu sacepums, jo ķirbis ir oga. Lūk, stereotipi pie malas - sarkanvīnā un garšvielās krāsnī sacepti Latvijas rudens augļi ir fantastiski gardi, sildoši un spēcinoši, īpaši tad, kad sācies negantais rudens drēgnums un lietus līst aumaļām. Šādos laikapstākļos piedevās vaniļas saldējums brrrrrr, laikam nederēs, tā vietā var izvēlēties putukrējumu vai Mascarpone siera krēmu. Tomēr vēl karsti augļi, pārlieti ar dāsnu šļuku armanjaka un vaniļas saldējums ir laba kombinācija.
Izvēlējos sezonas augļus - pēdējās plūmes, bumbierus un ābolus, kā nelielu piedevu pieliku sauju ar brūklenēm, irbenēm un vēlajām avenēm. Ja sacepumu vēlas maigāku, pievieno ļoti gatavus persikus, nektarīnus un aprikozes. Tomēr, ja šie svešzemju augļi ir nogatavojušies Latvijas lielveikalu plauktos, saglabājot augstu skābes līmeni un kļūstot no akmens cietiem par švammīgiem un bezgaršīgiem auglīšiem, labāk iztikt ar to, ko piedāvā Latvijas augļudārzi. Ziemā, kad pašmāju dārzos nekas neienākas, iegaršosies arī tie. Augļus cep vīnā, izmantojot demokrātisku, sausu sarkanvīnu. Ja reiz sacepums, tad sacepums - tā garšu bagātina ar garšvielām, turklāt spēcīgi augļi sader ar izteiksmīgām garšvielām, nevajag baidīties pie plūmēm pievienot arī piparus un lauru lapas, pie āboliem - rozmarīnu. Dažos ābolos iebēru rozmarīna cukuru, kas man bija palicis pāri, cepot keksu.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
āboli
bumbieri
plūmes
vēlās avenes
irbenes
brūklenes
sarkanvīns
medus
garšvielas - rozmarīna zariņš, estragona zariņš, vaniļas pāksts, lauru lapas, kanēļkoka lapas, kanēļa standziņa, kadiķogas, krustnagliņas, rozā pipari, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā).
 
Cepampannā ieklāj cepampapīru un uz tā kārto augļus. Ābolus un bumbierus pārgriež uz pusēm, tiem izgriež serdes, arī plūmes pārgriež uz pusēm un tām izņem kauliņus. Seržu un kauliņu iedobumus aizpilda ar medu, pārber ar irbenēm, brūklenēm un avenēm. Starp augļiem sabier garšvielas un uz pannas uzlej sarkanvīnu, lai tas sniegtos aptuveni puscentimetru. Pannu liek iepriekš līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 20-25 minūtes. Cepšanas ilgums atkarīgs no augļu lieluma, tiem jābūt mīkstiem, bet vēl nezaudējušiem savu formu. Un esiet gatavi, ka visu cepšanās laiku, smaržas kutinās degunu. Izņem no krāsns, nedaudz padzesē. Pasniedz vēl karstu ar šļuku armanjaka un vaniļas saldējumu vai atdzisušu ar pututkrējumu vai Mascarpone siera krēmu. Pasniedz ar armanjaku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru