trešdiena, 2013. gada 25. septembris

GRILĒTI KABAČI VIEGLĀ MARINĀDĒ (CALABACINES EN ESCABECHE)


Šī ir ļoti jauka recepte, kā izmantot kabačus, kad tie aug griezdamies, bet nav pārauguši. Kabači patiešām sanāk vieglā marinādē, bet tie nav iekonservēti kabači, kas glabājami ziemas mēnešiem, jo šie var tikt uzglabāti ledusskapī vien pāris nedēļas. Tie, kam labāk var par kabačiem, garšo baklažāni, pēc šāda pat parauga marinādē var gatavot baklažānus. Tikai baklažāni uzsūks vairāk marinādi, tāpēc to var gatavot nedaudz maigāku, var arī pamainīt garšaugus - pievienojot koriandru. Man nav gadījušies rūgti baklažāni, bet to šķēles tik un tā pirms grilēšanas ieteiktu apsālīt un pagaidīt līdz no tām sāk izdalīties sula. To nolej, bet mitrās baklažānu šķēles grilējoties praktiski neuzsūc eļļu, tāpat tās vienmērīgāk apgrilējas un neizkalst.
 
Vēl maza piebilde par dārzeņu sagatavošanu grilēšanai. Tos parasti griež ripiņu šķēlēs, tomēr ātrāk sanāk, ja griež gareniski, garša no tā nemainās. Ja nav īsti grila sezona, kabačus grilē uz grilpannas. Vairāk par Vidusjūras en escabeche marinēšanas veidu var lasīt ierakstā par salakām en escabeche.

mazi kabači
eļļa grilēšanai
 
Marinādei:
2 daiviņas ķiploks
rozā, baltie un zaļie  pipari
maltas virces
50ml maigs baltvīna etiķis (Moscatel), ko var aizstāt ar ābolu etiķi
100ml extra virgin olīveļļa
maza buntīte pētersīļi
sāls

Pagatavo marinādi. Bļodā etiķim pievieno ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus un virces un kārtīgi izmaisa, pēc tam pielej eļļu. Lēni putojot ar dakšu, sajauc līdz emulsijas konsistencei.

Kabačus gareniski sagriež šķēlēs, katru dārzeņa šķēli no abām pusēm ar otiņu apsmērē ar eļļu un liek cepties uz sakarsētas grilpannas. Cep no abām pusēm. Kad dārzeņi apgrilējušies, tos noņem no pannas, apsāla un sapiparo. Kad dārzeņi atdzisuši, tos traukā kārto kārtām - viena kārta kabaču, tos nedaudz pārlej ar marinādi un pārkaisa ar smalki sagrieztiem pētersīļiem, tad nākamā kārta ar kabačiem, ko atkal pārlej ar marinādi un pārber ar pētersīļiem, tā turpina kārtot līdz visi dārzeņi satilpuši traukā. Pirmajā dienā pēc pagatavošanas dārzeņus var noslogot, bet tas nav obligāti. Trauku ar kabačiem liek ledusskapī un pirms pasniegšanas kabačus atstāj vismaz diennakti, lai tie iemarinējas. Uzglabā ledusskapī. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru