svētdiena, 2013. gada 8. septembris

PICAS MĪKLA

 
Picas recepte ir tā, par kuru droši var teikt, ka šeit nav ko izgudrot divriteni no jauna. Tomēr šādas tādas atšķirības receptēm ir: izmanto gan parastos (mīkstos) kviešu miltus, gan cieto kviešu miltus, reizēm arī pusi miltus aizstāj ar cieto kviešu mannu. Šai receptē vienādās proporcijās izmantoti parastie, mīksto kviešu milti un maizes milti (Doves Farm strong bread flour). Lielākā daļa pavāru ir vienisprātis, ka picas mīkla ir mīksta, mitra un iesākumā nedaudz ķepīga, bet noteikti ne sausa. Patiesībā ar mīklu viss ir vienkārši. Tālāk gan ir jāpatur prātā, ka netiek cepts ne dārzeņu sacepums, ne arī pildīta baltmaize, un tad arī pica iegūs picas izskatu - plāna, kraukšķīga un trausla maizes pamatne ar pildījumu, kurā ir ne vairāk kā 3-4 sastāvdaļas. Ticiet man, ka picu ir praktiski neiespējami izrullēt par plānu vai uzlikt tai pārāk skopu pildījumu. Ja vien ir mājās gatavota tomātu mērce un pāris saujas labi kūstošs siers, piemēram, mocarella, tad var teikt, ka slavenākās picas - Margarita - pildījums ir gatavs. Vēl tikai pāris lapiņas bazilika skaistumam, aromātam un garšai. Un ja vēl ir iekurta maizes krāsns, tad 400 grādu temperatūrā pica cepsies pusotru minūti. Lūk, šis ir tas īstās picas noslēpums. Ja nav ne maizes krāsns, ne cita ar malku kurināma krāsns, tad parastā cepeškrāsnī iesaka lietot picas akmeni, ja arī tāda nav, tad cepeškrāsni uzkarsē uz maksimumu (vismaz 250 grādiem), cepšanai izvēlas pannu ar visbiezāko dibenu un to liek aukstā cepeškrāsnī un uzkarsē līdz ar to. Uz cepampapīra sagatavotu picu uzslidina uz karstās pannas, šauj cepeškrāsnī un cep 7-9 minūtes. Šie ir tie biežāk ieteiktie padomi, kā imitēt maizes krāsni, lai izceptos pica nevis maizes pudiņš. Pēc pieredzes varu teikt, ka izdodas labi!
 
Tagad atpakaļ pie mīklas. Tās recepti izvēlējos no Daniela Stīvensa (Daniel StevensRiver Cottage Handbook sērijas grāmatas Bread. Mana izvēle bija vienkārša, pēc šīs grāmatas receptēm visi  iepriekš ceptie izstrādājumi man ir veiksmīgi izdevušies. Lieliska izdevās arī pica!
 
125g parastie (mīksto) kviešu milti
125g cieto kviešu milti vai maizes milti
3g sausais maizes raugs
šķipsna sāls
165ml remdens ūdens
1/2ēdamk. olīveļļa
 
Bļodā kārtīgi sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, pielej ūdeni un sajauc ķepīgu mīklu, pielej olīveļļu un mīklu izveļ uz darba virsmas, kur turpina mīcīt līdz tā iegūst maigu un samtainu konsistenci. Mīklu saveļ bumbā, liek atpakaļ bļodā un pārklāj ar pārtikas plēvi. Raudzē siltā vietā līdz tā dubultojusies apmērā. Mīkla ir gatava rullēšanai!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru