trešdiena, 2013. gada 11. septembris

ZĀTARA PLAKANMAIZE (MAN'OUSHE)

 
Šis saulainais plācenītis pārbērts ar skaidri saskatāmām sezama sēkliņām ir zātara plakanmaize jeb man'oushe - tradicionālā libāniešu brokastu maize. Man'oushe ir raudzētā plakanmaize, ko cepu no miltu maisījuma, kurā sajauc parastos kviešu miltus un kūku miltus jeb vissmalkākos mīksto kviešu miltus - itāļu malums 00. Maize ir pārsmērēta ar olīveļļā iejauktu zātara garšvielu maisījumu. Tā vislabāk garšo karsta, tikko izvilkta no krāsns. To var pasniegt ar labne, humusu, tomātu un rukolas salātiem. Šai receptei iedvesmojos no Barbaras Abdeni Masādas (Barbara Abdeni Massaad) grāmatas Man’oushe un libāniešu un Tuvo Austrumu  ēdieniem veltītā kulinārijas bloga Rose Water & Orange Blossoms.

Līdzīgi kā picas mīkla arī šī iesākumā ir diezgan ķepīga, un kopumā samērā mitra. Ja nav ne maizes krāsns, ne cita ar malku kurināma krāsns, tad parastā cepeškrāsnī iesaka lietot picas akmeni, ja arī tāda nav, tad cep parastā cepeškrāsnī uz zemākā nodalījuma un cepšanai izvēlas pannu ar visbiezāko dibenu, to liek aukstā cepeškrāsnī un uzkarsē līdz ar to.
 
 



 
Mīklai:
375g parastie kviešu milti
150g kūku milti vai itāļu farina di grano tenero tipo 00
310ml remdens ūdens
1tējk. sausais maizes raugs
2tējk. sāls
1ēdamk. cukurs
1ēdamk. augu eļļa
 
Garnējumam:
5ēdamk. zātars
5ēdamk. olīveļļa
 
Bļodā kārtīgi sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, pielej ūdeni un sajauc ķepīgu mīklu, pielej eļļu un mīklu izveļ uz darba virsmas, kur turpina mīcīt līdz tā iegūst maigu un samtainu konsistenci. Mīklu saveļ bumbā, liek atpakaļ bļodā un pārslaka ar olīveļļu, pēc tam pārklāj ar pārtikas plēvi. Raudzē siltā vietā līdz tā dubultojusies apmērā. Mīklu izņem no bļodas, sadala četrās daļās, katru no tām saveļ bumbā un turpat uz darba virsmas raudzē aptuveni 20 minūtes pārsegtas ar pārtikas plēvi. Tikmēr garnējumam bļodiņā sajauc zātara garšvielu maisījumu ar olīveļļu.
 
Kad mīklas bumbiņas ir uzrūgušas, tās uz darba virsmas, kas apbērta ar miltiem (es izmantoju parasto mannu, jo tad veidojas stingrāka garoziņa), pa vienai rullē apaļas un aptuveni puscentimetru biezas. Uz katras izrullētās plakanmaizes liek 3 tējkarotes garnējumu un vienmērīgi izsmērē pa maizīti, atstājot brīvu aptuveni centimetru platu ārmalu. Cep uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī konvekcijas režīmā 220 grādos (bez konvekcijas 200 grādos) uz zemākā nodalījuma 7-9 minūtes. Man'oushe būs gatavas, kad garoziņas gali krāsosies zeltaini. Tā kā maizītes mīkla ir samērā mitra, un tā tiek cepta karstā krāsnī, tad ierasta parādība ir gaisa kabatu veidošanās. Iespējams kāda maizīte izcepsies kā pita ar vienu lielu gaisa kabatu, savukārt citas ar vairākām mazākām. Izņemtas no krāsns, nedaudz padzesē uz restītēm, un ēd karstas vai siltas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru