piektdiena, 2014. gada 2. maijs

ĀBOLU ETIĶIS


Ja ābeļdārzā ienākas bagātīga ābolu raža, ir īstais ābolu gads, kad zari lūzt no āboliem, svaigai ēšanai var izvēlēties vislielākos un visskaistākos, ābolmaizes, ābolkūkas vairs redzēt negribas, ābolu sula jau spiežas pa acīm ārā, bet āboli joprojām kā klājiens zem ābelēm... vajag ievilkt elpu un neaizmirst par mājās norūgušu ābolu etiķi. Tam derēs arī paši neglītākie, bišķi kraupaināki āboli. 

Šis ieraksts, kā var nojaust, sastāv no divām daļām. Rudens sākumā burkā ieliktas ābolu sulas ar mizām. Tad nolēmu pagaidīt, lai pārliecinātos par rezultātu. Tikko nokāsu norūgušo etiķi un varu teikt, ka etiķī laikam saiet viss. Ar pirmo mājās tapušo etiķi esmu apmierināta, līdz pilnībai vēl ir ko padomāt par daudzveidīgāku garšas buķeti. Taču droši varu teikt, ka rudenī eksperimentēšu tālāk.

3l ābolu sula
3tējk. brūnais cukurs

Ābolus nomizo, lai veidojas garu, skruļļainu pavedienu miza, ko pievienot raudzēties noliktajai sulai. Ja gatavo tiešām lielus daudzumus ar etiķi, visticamāk visi āboli nav jāmizo. Uz 3 litriem ābolu sulas, ņēmu 5 ābolu mizas. No āboliem izspiež sulu, lej burkā, pievieno cukuru un izmaisa. Burku noslēdz ar auduma drāniņu, lai tajā netiek mušas un citas radības, kuras pievilina rūgšanas process. Rūgšanas procesa laikā izdalīsies ogļskābā gāze, labāks deguns to saodīs un burkā var notikt neliela šūmēšanās, tāpēc labāk to nepiepilda līdz malām. Tūlīt pēc rūgšanas beigām baktērijām būs nepieciešams skābeklis, lai norūgušais saietu etiķī, tāpēc arī vispraktiskāk burku noslēgt ar drāniņu. Kopš to noliek raudzēties tālākā virtuves stūrī istabas temperatūrā, nekāda uzmanība tai vairs nav jāpievērš vismaz turpmakos 3 mēnešus, ja vien interese neurda. Trīs mēnešu laikā norūgušais būs sagājis etiķī, par ko vispirms signalizēs tipiskais etiķa aromāts. Vizuāli etiķis būs dzidrs ar burkas dibenā izkritušām nogulsnēm un mizām. Burkas virsū var būt pārvilkusies plēve, kuru noņem un aizmet. Ar vīna šļauku dzidro etiķi notecina tumšā pudelē, neaizskarot nogulsnes. Ja nav vīna šļaukas, etiķi nokāš caur piecreiz salocītu marli. Uzglabā vēsā vietā.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru