trešdiena, 2014. gada 9. jūlijs

MĀJĀS RAUDZĒTS ĒRKŠĶOGU ETIĶIS



Augļu un ogu etiķus gatavo divos veidos: ogas mērcē jau gatavā etiķī (macerācijas jeb mērcēšanas metode) vai ogas raudzē (fermentācijas metode). Piemērotāko metodi izvēlas atkarībā no vēlamā rezultāta un etiķa izmantošanas veida. Ja vēlas spirgtu, augļainu etiķi ar konkrētās ogas garšas niansēm, izvēlas ogu mērcēšanas metodi, savukārt, ja vēlas etiķi ar dziļām un sarežģītām garšas niansēm – ogas raudzē un pēc tam jau etiķskābes baktērijas paveiks savu darbu.

Ērkšķogas bieži tiek uzskatītas par pagājušam gadsimtam piederīgām, omīšu ogām, ko dažreiz no krūma paēst. Reti kurš tās izmanto mūsdienu latviešu virtuvē. Kurpretim konservatīvajās Britu salās novēroju nekur citur neredzētu ērkšķogu mīlestību, varbūt pat apsēstību. Ērkšķogu sezonas laikā tās ir nopērkamas ne tikai zemnieku tirdziņos un specializētajos dārzeņu veikalos, tām plašs stends atvēlēts arī lielveikalos. Par sezonas sākšanos signalizē konditoreju un restorānu izkārtnes un ēdienkartes. Neatstājiet ērkšķogas nenolasītas krūmos, ietaisiet vismaz etiķi! Šo recepti arī esmu atvedusi no Britu salām. 

Etiķa receptei labāk izmantot negatavas kā pārgatavojušās ogas. Lai arī raudzētais etiķis ir stabilāks par mērcēšanas metodes etiķi, tomēr saskarē ar skābekli tas turpinās oksidēties. Lai arī ar citām garšas niansēm, ērkšķogu etiķi lieto līdzīgi ābolu etiķim.



1kg ērkšķogas
3 l krāna vai dzeramais ūdens
500g cukurs

Ērkšķogas ar stampu sastampā, liek burkā un pārlej ar ūdeni istabas temperatūrā. Ļauj virtuvē nostāvēties 48 stundas. Nokāš ogas, kas vairs nebūs vajadzīgas. Šķidrumam pievieno cukuru un maisa līdz tas ir pilnībā izšķīdis. Šķidrumu lej atpakaļ burkā, ko noslēdz ar auduma vai citu gaiscaurlaidīga materiāla vāku, un atstāj istabas temperatūrā netraucēti uz 6 mēnešiem. Etiķim nokāš nogulsnes un atstāj istabas temperatūrā netraucēti uz vēl 6 mēnešiem. Etiķis ir gatavs un to pilda hermētiski noslēdzamās tumšās pudelēs un uzglabā vēsā vietā.

1 komentārs: