piektdiena, 2015. gada 5. jūnijs

RABARBERU UN ZEMEŅU GALETE AR TONKAS PUPIŅU


Galešu sezona ir sākusies! Turklāt ar vienu no fantastiskākajām augļu un ogu kombinācijām - rabarberiem un zemenēm. Kā īpašs akcents pilngraudu galetes mīklai (kviešu milti, bēšā tefa milti, tefa pārslas) ir tajā iestrādātās rožu ziedlapiņas. Noslēgumā, pēc izņemšanas no krāsns vai mirkli pirms pasniegšanas, galetes pildījumam uzrīvē tonkas pupiņu, lai pilnībā izbaudītu burvīgo, bet ātri gaistošo garšvielas aromātu.

Receptē izmantots Billington's Golden caster sugar - ļoti smalks, nerafinēts niedru cukurs. Protams, var izmantot arī citu cukuru, taču šo atzīstu par ļoti piemērotu konditorejai, jo tas ir tik smalks, ka ātri izkūst, turklāt tas ir nerafinēts niedru cukurs, bet nemaina gaišu produktu krāsu. Tumši niedru cukuri mēdz iekrāsot saldo krējumu vai olbaltumus netīrā krāsā. Tapioka ir ciete, kas iegūta no maniokas (kasavas) saknes. To mēdz ražot dažādu tekstūru formā - pērlīšu, granulu vai pūdera. Šai receptei nepieciešama pūdera konsistence, ko var iegūt arī rupjākas tekstūras tapioku samaļot kafijas vai garšvielu dzirnaviņās. Tapioku izmantoju, lai novērstu plūstoša un tekoša pildījuma veidošanos un galetes pamatnes samirkšanu. Tapiokai salīdzinājumā ar citām cietēm konditorejā ir priekšrocība - tā ir absolūti bezgaršīga, tā savelkas augstākā temperatūrā (nozīmīgi šķidriem ceptiem izstrādājumiem), atstāj dzidru un spīdīgu izskatu, nezaudē savas īpašības sasaldējot. Tonkas pupiņa ir delikāta garšviela ar saldu, mandeļu, vaniļas un kanēļa aromātu sajaukumu un maigu garšu. Ēdieniem pupiņu pievieno gatavošanas beigās vai pirms pasniegšanas, ja starp gatavošanas pabeigšanu un pasniegšanu ir ilgs laiks, lai pasniegšanas brīdī aromāts būtu visizteiksmīgākais.





1 porcija pilngraudu galetes mīkla (milti - 110g kviešu milti, 50g bēšā tefa milti, 50g tefa pārslas)
2 ēdamk. rožu ziedlapiņas

250 g zemenes
2 rabarberu kāti
4 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. rozmarīna pūdercukurs
1 ēamk. tapioka (pulvera formā)
1 ēdamk. rožūdens
pāris šņāpieni Telličeri un rozā pipari
tonkas pupiņa

Pirmo gatavo pildījumu. Rabarberus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Arī zemenes sagriež šķēlēs. Bļodā sajauc rabarberus, zemenes, cukuru, pūdercukuru, rožūdeni un tapioku. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, pārber ar rožlapiņām un tās viegli ierullē mīklā, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5cm ārējo malu brīvu, vidū ieklāj pildījumu un pārber ar pāris piparu šņāpieniem. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. Pārber ar rīvētu tonkas pupiņu un ceļ galdā.

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Rožūdens arī ir iegādājams veikalā Stockmann. Bēšā tefa milti ir iegādājami veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69. Rozmarīna pūdercukurs ir iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. Tonkas pupiņa ir iegādājama specializētajā garšvielu veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru