piektdiena, 2015. gada 26. jūnijs

SARITINĀTAS SĀĻĀS MAIZĪTES


Šobrīd iemēģinu sieru gatavošanu, kur pienu recina ar fermentu. Tam ir arī zināmas sekas - ne visi siera graudi pārtop izcilā sierā. Tāpēc mēģinu tiem atrast citu interesantu pielietojumu. Tiem, kuru mājas virtuvēs nenotiek līdzīgas nodarbes, receptē izmantotos svaigos siera graudus, kas ir maigas konsistences un bez izteiktām garšas īpašībām, iesaku aizstāt ar graudainu svaigo sieru. Kā jau minēju, siera graudi paši par sevi sāļajām maizītēm ir pārāk neizteiksmīgi. Garšas bagātināšanai šoreiz viss, kas ir pieejams virtuvē bez iziešanas uz veikalu. Apzināti veidoju divu dažādu garšu maizītes. Pusei pievienoju zaļās olīvas, tomātu pārslas un Provansas garšaugu maisījumu, bet otrai - garšvielu maisījumu ceptiem kartupeļiem (sastāvā apcepti sīpoli, ķimenes, pētersīļi, asais pipars) un ķiploku pārslas. Ar garšvielām droši var eksperimentēt pēc patikas un iespējām, tomēr iesaku sausās garšvielas, jo pārāk daudz sulīgu piedevu radīs lieku slapjumu un maizītes var izmirkt. Turklāt daļa svaigu garšaugu termiski apstrādāti zaudē savu aromātu un patīkamo izskatu un pārtop par mīkstu zaļo masu. Siera graudi sajaukti ar olām ir pietiekami mitri, lai kaltēti vai dehidratizēti produkti atgūtu gaļīgumu. Var pievienot arī paprikas pārslas vai kaltētas strēmelītes, saulē kaltētus tomātus. 

Maizītēm var piešķirt dažādas formas, izvēlējos vienu no ātrākajiem un vienkāršākajiem veidiem - uz izrullētas mīklas uzklāt pildījumu, to saritināt rullī un sagriezt gabalos. Kā mīklu izmanto pīrāgu mīklu, rauga mīklu bagātinātu ar ķirbi (šīm sāļajām maizītēm samazina mīklas cukura daudzumu līdz 1 ēdamk.) vai baltmaizes mīklu, kas veido pūkainu tās mīkstumu.





700g svaigi siera graudi (graudains svaigais siers, mīkstais kazas siers)
2-3 pīļu olas (atkarībā no šķirnes variē olas izmērs, var aizstāt ar vistu olām)
2 saujas zaļās olīvas
3 ēdamk. tomātu pārslas
1 ēdamk. Provansas garšaugu maisījums
5 ēdamk. garšvielu maisījums ceptiem kartupeļiem
1 ēdamk. ķiploku pārslas (asākai garšai var pievienot ķiplokspiedē  izspiestu ķiploku)
jūras sāls pārslas
buntīte pētersīļi (dekorēšanai)

Bļodā siera graudus sajauc ar olām. Darba virsmu dāsni apber ar miltiem. Mīklu izrullē aptuveni 50x40 cm taisnstūrī. Ja visa mērīšana liekas kaitinoša, bez tās var iztikt un cept ne tik ideāli vienādi glītas maizītes (bildēs redzamās ceptas pēc acumēra). Izrullētās mīklas virsu pārziež ar siera graudu un olu maisījumu un vienmērīgi sasāla. Perpendikulāri saritināšanas virzienam mīklu iedomāti sadala divās daļās. Vienu daļu pārber ar šķēlēs sagrieztām zaļajām olīvām, tomātu pārslām un Provansas garšaugu maisījumu, otru pusi - ar garšvielu maisījumu ceptiem kartupeļiem (sastāvā apcepti sīpoli, ķimenes, pētersīļi, asais pipars) un ķiploku pārslām.

Pa platumu, mīklu pēc iespējas mazāk staipot, saritina ciešā rullī, kam būtu jābūt 50 cm garam. Ar asu, robotu nazi rulli sagriež desmit vienādās daļās, tās cenšoties nesaspiest. Kūkas formā (25-26 cm) ar noņemamiem sāniem ieklāj cepamo papīru un uz tā ar griezuma vietu uz leju glīti savieto desmit sagrieztos rullīšus. Svarīgākais ir rullīšus vienmērīgi izvietot pa pannu, jo tukšās vietas aizpildīsies maizītēm vēlreiz rūgstot un cepoties. Formu pārklāj ar pārtikas plēvi un siltā vietā atstāj raudzēties aptuveni pusstundu. Otrreizējā rūgšana var notikt arī ledusskapī, ja vēlas siltas maizītes no rīta. Tad iepriekšējā vakarā tās pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī pa nakti rūgt, nākamā rītā izņem no ledusskapja un ļauj stundu sasilt un pabeigt raudzēties.

Maizītes cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 25 minūtes. Maizīšu gatavību var pārbaudīt ar koka irbulīti.  Tikko izņemtas no krāsns tās nežēlīgi labi smaržo, tomēr noteikti vajadzētu uz restītēm nedaudz atdzesēt. Lai arī maizītes ir sacepušās kopā, tās nolaužot ir viegli sadalīt. Labi sader ar alu.

Visas garšvielas iegādājamas specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Kaltētas paprikas un saulē kaltēti tomāti no Grieķijas ir iegādājami veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru