pirmdiena, 2015. gada 8. jūnijs

RABARBERU DESERTS AR ALUS UN SĀLĪTA SVIESTA KARAMEĻMĒRCI UN AUZU DRUPAČĀM

Tikko no krāsns izņemts deserts ar vēl burbuļojošu karameļmērci

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojams deserts, ja mājās ir karameļmērce. Lai arī izskatās parasts deserts, šim ir perfekta garšu saspēle. Sviesta karamele ir fantastiska ar skābajiem rabarberiem un virsū viegli saldenas drupačas ar izteiktu auzu garšu, kas saspēlē ar karameli. 

Šo desertu var cept arī lielākā cepamtrauktā, bet izceptu to ir grūti glīti saporcijot, tamdēļ uzreiz izvēlos cept porciju trauciņos. Man ļoti garšo Svētes maize pilngraudu auzu pārslas, kas turklāt ir gatavotas no Latvijā bioloģiski audzētām auzām. Tā kā pārslas ir kārtīgu pārslu izmēra, nebiju pārliecināta, ka tās pagūs izcepties, tāpēc tās viegli samalu, lai pārslas ir saplēstas vairākos gabalos. Manuprāt, pārslu tekstūra ir jājūt, tāpēc nav nepieciešamības tās malt miltos vai aizstāt ar auzu miltiem, bet nepieciešams tikai nedaudz samazināt to izmēru. Drupačām pievienoju nerafinētu, ļoti gaišu un smalku niedru cukuru. Nedaudz gaišāks vai tumšāks šeit nespēlē lomu, bet rupjāku graudu cukurs var neizkust un šņirkstēs zobos. Izvēlos Billingston's golden caster sugar, ko esmu jau pārbaudījusi citos konditorejas izstrādājumos. 




9 porciju trauciņiem

18 tējk. alus un sālīta sviesta karameļmērce (2 tējk. katram trauciņam)
3 rabarberu kāti
5 tējk. piparkūku garšviela (1/2 tējk. katram trauciņam)

auzu drupačām:
75 g auzu pārslas
100 g kviešu milti
75 g auksts sviests
50 g smalks, nerafinēts niedru cukurs (golden caster sugar)
1/2 tējk. cepamais pulveris

Karstumizturīgus trauciņus ieziež ar sviestu. Pagatavo auzu drupačas. Auzu pārslas maigi maļ, lai tās tiktu sarautas mazākos gabalos. Bļodā liek auzu pārslas, cepamo pulveri, kviešu miltus un cukuru un visu kārtīgi sajauc. Pievieno gabalos sagrieztu aukstu sviestu un iestrādā sauso sastāvdaļu maisījumā līdz veidojas drupačaina konsistence.

Rabarberiem novelk mizu un sagriež 1-2 centimetrus garos gabalos un saber trauciņos. Katru trauciņu pārber ar 1/2 tējkaroti piparkūku garšvielu un pa virsu liek 2 dāsnas tējkarotes karameļmērces. Pārber ar sauju auzu drupačām. Cepoties deserts vismaz 2 centimetrus pacelsies uz augšu, tāpēc trauciņus nepiepilda līdz malām.  Trauciņus liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 150-160 grādos cep aptuveni 20 minūtes līdz drupaču virskārta krāsojas zeltaina. Desertu pasniedz siltu vai atdzesētu. Lieliski garšo ar vaniļas vai armanjaka saldējumu.

Svētes maize pilngraudu bio auzu pārslas iegādājamas Centrāltirgus Sakņu paviljona Svētes maize stendā vai Kalnciema kvartāla tirdziņā. Billington's golden caster sugar - nerafinētu, ļoti gaišu un smalku niedru cukuru var iegādāties lielākajos lielveikalos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru