piektdiena, 2015. gada 19. jūnijs

BULGURA SALĀTI AR DĀRZEŅIEM UN GARŠAUGIEM


Šie noteikti ir vieni no maniem mīļākajiem vasaras salātiem, ko, nedaudz variējot, var pasniegt arī kā piedevu pie dažādiem grilētiem ēdieniem - gan zivs, gan gaļas. Kopumā salāti ieturēti Vidusjūras noskaņās - grilēti sezonas dārzeņi un garšaugi, kā arī olīvas, kaperi un saulē kaltēti tomāti. Dārzeņus droši var mainīt atkarībā no sezonas un pēc patikas. Parasti izmantoju grilētus kabačus, grilētus baklažānus vai grilētus saldos piparus (papriku). Ar tiem sader plašs garšaugu klāsts - pētersīļi, dilles, baziliks, majorāns, timiāns, rozmarīns, estragons, mētras, kā arī rukola un mazas mangolda lapiņas. Un pieliekamajā noteikti vajag glabāt saulē kaltētus tomātus eļļā (vienkārši kaltēti tomāti būs pasausi un sīksti, bet tādus pats var iemarinēt olīveļļā, atgriežot tos atkal sulīgā stāvoklī), kaperus, dažādas olīvas ar kauliņiem.

Salātiem piestāv raupja struktūra, tāpēc izvēlos vidējo vai rupjo bulguru - parasto vai pilngraudu. Kopā ar bulguru vai tā vietā mēdzu izmantot zaļos palestīniešu kviešus (freekeh). Salātus pasniedzu ar klasisku emulsijmērci (vinaigrette mērci) vai dažādām tās variācijām - granātābolu emulsijmērci.


200 g bulgurs (vidējais vai rupjais)
300 ml mājās vārīts buljons
3 vidēji lieli, miltaini tomāti
10 kabaču šķēles (grilēti kabači kaperu un garšaugu marinādē)
5 saulē kaltēti tomāti
7 kaperogas
2 saujas olīvas (zaļās vai melnās, vai abas)
bunte garšaugu - dilles, pētersīļi, timiāns, estragons, maurlociņi

emulsijmērce (vinaigrette mērce)

Bulguru liek katliņā, pārlej ar buljonu un vāra aptuveni 10 minūtes. Kad graudiņi kļūst nedaudz mīkstāki, nogriež liesmu, katliņam uzliek vāku un bulguram ļauj uzbriest 20-30 minūtes. Pēc tam uzirdina un atdzesē.

Olīvām izņem kauliņus, kaperus noskalo aukstā ūdenī, lai noņemtu konservējuma aromātu, un nosusina papīra dvielī, saulē kaltētos tomātus sagriež mazākos gabalos. Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un sagriež gabalos. Kabaču šķēles, kas pagatavotas pēc grilētu kabaču kaperu un garšaugu marinādē receptes, sagriež mazos gabalos. Garšaugus sasmalcina. Visas sastāvdaļas liek bļodā, samaisa un aizdara ar emulsijmērci. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru