sestdiena, 2015. gada 27. jūnijs

PLŪŠKOKA GURĶŪDENS AR DZĒRVENĒM


Ir dažādi veidi, kā veldzēt slāpes karstā laikā. To, ka dzert šķidrumu ir ne tikai vēlams, bet dažreiz pat dzīvībai būtiski, ir vispārzināms. Patiesi svelmainā laikā visdrošāk ir izvēlēties minerālūdeni, turklāt minerālsāļiem bagātu ūdeni. Mazākā karstumā priekšroku dod vēsiem, spirdzinošiem dzērieniem. Šādu rūpnieciski ražotu dzērienu problēmjomas ir pievienoto sastāvdaļu dabiskums un cukura daudzums. Pavisam vienkārši sakot, neviens negrib dzert sintētisku draņķi, kas turklāt vēl kaitē veselībai un slāpes itin nemaz neremdina. Pati visbiežāk gatavoju visvienkāršāko gurķūdeni - ūdens, gurķu šķēles un citrusu aromāta garšaugi (citronbaziliks, citronmelisa, vai citrontimiāns). Ja ūdeni vēlas ne tikai spirgtu, bet arī skābenu, pievienoju pāris šķēles citrona. Cukuru nepievienoju.

Ja vēlas kaut ko nedaudz puķainu un viegli saldenu (bez cukura šajā gadījumā neiztikt, jo plūškoka ziedu aromāts ir sagūstīts sīrupā), gatavoju plūškoka gurķūdeni. Dzēriens ir viegli duļķainā krāsā, ar maigi puķainu aromātu un saldenu ziedu un spirgtu svaiguma garšu ar skābenu noti pēcgaršā. Dzēriens, lai baudītu mirkli. 

1 l garšīgs ūdens
3 ēdamk. melnā plūškoka ziedu sīrups
1 liels gurķis
2 citrona šķēles 
sauja liellogu dzērveņu
pāris lapiņas baziliks, citronmelisa (pēc izvēles)
ledus (pēc izvēles)

Dzērvenes ar adatu caurdur. Gurķa šķēles iegūst ar dārzeņu mizotāju gurķi mizojot garenvirzienā no visām pusēm līdz tiek līdz sēklām (gurķa vidu ar sēklām neizmanto). Lielā krūkā liek citrona šķēles, gurķa šķēles, dzērvenes, garšaugu lapiņas, pievieno plūškoka sīrupu un pielej vēsu ūdeni. Izmaisa un liek ledusskapī dzesēties. Pasniedz labi atdzesētu ar vai bez ledus.

Ja dzērienu nepieciešams pasniegt maksimāli ātri, visas sastāvdaļas (izņemot ūdeni) pārlej ar 100 ml gāzēta ūdens, kas ir pietiekami agresīvs, lai no sastāvdaļām ātrāk izvilktu aromātus. Atstāj vēsumā vismaz uz 15 minūtēm. Pieber ledu un pievieno 500-700 ml vēsu ūdeni. 

Plūškoka sīrupu ražo divi vietējie ražotāji - uzņēmums JVB, kas to tirgo ar Blankenfeldes muižas zīmolu. Šim uzņēmumam piedāvājumā ir vairāku garšu sīrupi, tātad bez plūškoka sīrupam pievienoti arī dabīgi garšaugi - piparmētras, anīss (ļoti labs salikums). Otru ražo biosaimniecība Meldri Nīcas pusē, un pats saimnieks to tirgo Kalnciema kvartāla tirdziņā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru