piektdiena, 2015. gada 5. jūnijs

PANNĀ CEPTI KARTUPEĻI AR PĪĻU OLĀM


Nolēmu dalīties ar šo garšīgo ceptu kartupeļu recepti. Katram latvietim ir sava pannā ceptu kartupeļu recepte. Manējā ir bagātināta ar paprikas pulveri (kūpināto, saldo un aso), šitaki sēņu pulveri un pāris šķipsnām zātara maisījuma.

Cepšanai izvēlas kartupeļu šķirnes, kas nav miltainas. Varbūt ne pašas vaskainākās, bet ar domu, ka kartupeļiem nav vēlams aplupt vai saķerties kopā biezeņveidīgos kunkuļos. Izvēlos nedaudz miltainās šķīrnes - 'Vineta' un 'Quarta' vai 'Gundega'. Arī 'Madara' nav miltaina šķirne, bet tai raksturīgs miltains ārējais slānītis, kas veicina kartupeļu salipšanu. Cūku taukos cepti kartupeļi sanāk viskraukšķošākie, vienmērīgi karamelizējušies. Tiem, kam metas šermuļi izdzirdot vārdu cūku tauki, varu paskaidrot, ka svarīgs ir taukaudu apstrādes process - mājas apstākļos tie tiek kausēti, vārot ūdenī, kas ir arī vissaudzīgākais apstrādes process. Rūpnieciski cūku taukus ražo sajaucot augstvērtīgos un mazvērtīgos taukaudus kopā, turklāt, lai tiem piešķirtu blīvu konsistenci, kā arī lai novērstu to ātru bojāšanos, tos hidrogenizē, balina, dezodorē (atņem specifisko smaržu), emulsificē..., un šādiem taukiem patiešām vajag iet ar līkumu, jo tiem sen vairs nepiemīt kulinārijā augstu vērtēto cūku taukiem raksturīgo īpašību. Ja cūku tauki nav pa rokai, kartupeļus cep zosu taukos vai eļļā. bet no sviesta gan vajadzētu izvairīties, jo tajā esošās piena olbaltumvielas ātri piedeg.

5 lieli kartupeļi
3 pīļu olas
1 sarkanais sīpols
3 ķiplokdaiviņas
3 tējk. garšvielas - kūpinātas paprikas pulveris, saldās paprikas pulveris, šitaki sēņu pulveris, zātars
dūmu sāls
svaigi malts dažādu piparu maisījums
zaļumi - lociņi un dilles
olīveļļa cepšanai

Kartupeļus sagriež vienādi plānās šķēlēs. Uz gailošas pannas izkausē taukus (taukiem jābūt karstiem), nedaudz samazina liesmu un ieber kartupeļus. Sīpolu un ķiplokdaiviņas smalki sagriež un uzber virs kartupeļiem pannā. Kad kartupeļu apakšējā kārta apcepusies zeltaini brūna, tos apmaisa, bet nepārtraukti kartupeļi nav jāmaisa. Tos apmaisa katru reizi, kad apakšēja kārta apcepusies zeltaina. Pannai nelieku vāku, lai kartupeļi nesautējas. Kad kartupeļi nāk gatavi, pievieno visas garšvielas, izņemot zaļumus. Kad kartupeļi gatavi, pievieno pīļu olas un maisot apcep gatavas. Cepšanās laikā cenšas nesamazināt liesmu, jo kartupeļi atdziestot, uzsūc vairāk taukvielas. To ņem vērā, kad kartupeļi gatavi un noņemti no uguns, tos tūlīt liek uz šķīvjiem. Pārber ar smalki sagrieztiem zaļumiem un ceļ galdā.

Pēc sentēvu receptēm cūku taukus kausē Annas un Oļega Metlu zemnieku saimniecībā Arāji Jaunpils pagastā, un tos var iegādāties zemnieku tirdziņos. Šitaki sēņu pulveri ražo saimniecība Garīkas, tas iegādājams veikalā Stockmann. Ungārijas garšvielu ražotāja Diczko Laszlo kūpinātas asās un maigās paprikas pulveri var iegādāties specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas. Spāņu kūpināta saldā un asā pipara pulveris iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Zātaru iegādājos no palestīnu kooperatīva Zaytoun.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru