pirmdiena, 2015. gada 23. marts

PAVEDIENMĪKLAS RABARBERMAIZĪTES


Kataifi ir smalku pavedienu mīkla, kas pazīstama osmaņu impērijas kādreizējās ietekmes teritorijās, kā arī Vidusjūras un Tuvo Austrumu zemēs. Tradicionāli tā tikusi izmantota Austrumu saldumu cepšanai, kuru sastāvā ir rieksti, un kas pēc tam tiek sasūcināti ar medu vai cukura sīrupu. Neskatoties uz tradicionālo izmantošanu, no mīklas viegli padodas pildītas maizītes, turklāt pildījums var būt arī sāļš. Kataifi ir izcili smalki sašķērēta filo paveida mīkla, kas gatavota no kviešu miltiem un ūdens. Latvijā mīklu var iegādāties sasaldētu. To atkausē istabas temperatūrā un izlieto. Atkusušu mīklu pāris dienas var uzglabāt ledusskapī, ja cieši satin pārtikas plēvē, lai smalkie pavedieni nesakalst, jo tad tie kļūst trausli un lūztoši, bet otrreiz gan vairs nesasaldē.

Man mīkla ļoti patīk, jo tā ne tikai glīti izskatās, bet ar to ir arī ļoti viegli un vienkārši darboties, turklāt rezultāts izdodas pārliecinošs. Līdzīgi kā ar filo mīklu galvenais noteikums ir mīklu sastrādāt ar izkausētu sviestu. Tas piešķirs tai patīkamu garšu, mīklas pavedieni cepeškrāsnī cepsies nevis vienkārši izkaltīs un sviests karstuma ietekmē mīklas pavedienu ārējai kārtai piešķirs zeltainumu. 

Veikalā pamanīju pirmos jaunās ražas steidzinātos rabarberus. Tiesa no Holandes nevis Jorkšīras, taču sezona bija jāatklāj ar kaut ko nedaudz neierastu.





maizīte pirms cepšanas saules apspīdēta

izcepusies maizīte, saule jau norietējusi

No 450g mīklas (viens iepakojums) sanāk 12 maizītes

450g pavedienmīkla (Kataifi)
200g sviests mīklai
50g sviests rabarberu apcepšanai
3 rabarberu kāti
4-6 ēdamkarotes brūnais niedru cukurs
1 tējk. malts Ceilonas kanēlis (kanēlis ar maigu, izsmalcinātu un citrusīgu smaržu)
50 g izkausēts sviests maizīšu pārsmērēšanai

Tā kā maizītes izcepas ļoti ātri, tās pilda ar jau iepriekš pilnībā pagatavotu rabarberu pildījumu. Rabarberu kātiem novelk mizu un tos sagriež gabaliņos. Uz pannas izkausē sviestu, kurā apcep rabarberus. Kad tie nāk mīksti, pieber cukuru un cep līdz tas izkusiss. Steidzinātiem rabarberiem ir maiga un mīksta šķiedra un cepoties tie mēdz ātri izjukt, tāpēc tos cep tik mīkstus, lai nezaudē formu.

Mīklai paredzēto sviestu izkausē. Mīklu atritina un pavedienus sabužina, lai tie nav saspiesti kopā. Mīklu sadala vairākās daļās. Katru daļu ar slotiņu dāsni apsmērē ar kausēto sviestu un sabužina, lai sviests tiek pie visiem pavedieniem no visām pusēm. Svarīgi, lai mīklas pavedieni uzsūc sviestu. Mīklu sadala 12 daļās un katru daļu savij ciešā ligzdiņā. Cepoties mīkla sasēdīsies uz palikušo spraugu rēķina. Ja tās ir lielas, maizīte var zaudēt formu un izjukt. Nevajag baidīties mīklu satīt par ciešu, jo maizītes vidus pilnībā izcepsies arī ļoti cieši satīts. Atsevišķi nepieglausti pavedieni var apdegt vai nolūzt. Maizītes vidū liek rabarberus bez saldā sīrupa (tas ātri iztecēs caur pavedienu kārtām un cepoties visdrīzāk piedegs) un pārkaisa ar kanēli. Kraukšķīgākam un zeltainākam rezultātam katru maizīti var pārsmērēt ar papildus izkausētu sviestu. Pāri palikušo saldo sīrupu rezervē. Maizītes liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, salīdzinoši tuvu vienu otrai un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 10-12 minūtes līdz kamēr to virspuse krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un rabarberu pildījumu pārlej ar pāri palikušo sīrupu. Atdzesē. Pirms pasniegšanas var viegli pārbērt ar pūdercukuru.

Pavedienmīklu var iegādāties veikalā Stockmann saldēto preču ledusskapjos. Maltu Ceilonas kanēli var iegādāties specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru