trešdiena, 2015. gada 18. marts

TRUSIS MANDEĻU MĒRCĒ (CONEJO CON SALSA DE ALMENDRAS)


Trusis mandeļu mērcē (spāniski - conejo con salsa de almendras) ir sena spāņu recepte. Uz to norāda fakts, ka vienā receptē apvienoti produkti, kas reģionam vēsturiski ir bijuši raksturīgi un tajā ienācās. Svaigas (šeit es domāju pārlieku nesakaltušas), mīkstas un taukainas mandeles sautējumam piešķir biezumu, treknumu un balansē vīna un tomātu skābenumu. Truši vispār Spānijas tirgos un recepšu grāmatās nav retums. Tos sautē kopā ar tomātiem un piquillo pipariem, gatavo zemnieku sautējumu ar rīsiem, sēnēm un asinsdesu, sutina ķiršos un iecep paeljā.

Grieķu raudenes pievienošana ir mans pienesums, tai atšķirībā no parastās raudenes ir asi izteiksmīgs un sveķains aromāts un garša, kas lieliski iederas šajā sautējumā. Mandeles katrs var malt pēc saviem ieskatiem - samaltas līdz miltu konsistencei tās veidos viendabīgas konsistences, viegli zīdainu mērci, rupji samaltas - piešķirs sautējumam zemniecisku lauku noti.





1 liels trusis (sadalīts)
400 ml bundža konservēti tomāti savā sulā bez skābuma regulētājiem
250 ml sauss baltvīns
100-120 g mandeles
8 ķiplokdaiviņas
3 sīpoli
2 ēdamk. milti
pāris zariņi timiāna
zariņš grieķu raudene (Origanum vulgare subsp. hirtum 'Greek')
baltie pipari
jūras sāls
eļļa apcepšanai

Rupji samaļ mandeles. Olīveļļā no abām pusēm apbrūnina truša gabalus. Sasāla un sapiparo. Apcepto trusi kārto sautējamā katlā un apber ar timiānu un raudeni. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina un eļļā apcep, pievieno miltus un mandeles, kad tie apcepušies, pielej vīnu un strauji uzvāra, lai iztvaiko alkohols. Samazina liesmu un mērcei pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā. Ja mērce ir pārāk bieza, pielej ūdeni. Mērci pārlej truša gabaliem katlā. Ja tā pilnībā nenosedz gaļu, pielej ūdeni, lai tā ir nosegta. Sautē uz ļoti lēnas liesmas, lai mērce tik tikko burbuļo līdz kamēr gaļa ir mīksta un teju atdalās no kauliem. Gāzes plītij lēnākai un vienmērīgākai sautēšanai izmanto liesmas sadalītāju, tas arī palīdzēs izvairīties no mērces piedegšanas pie katla dibena. Ja sautējoties mērce kļūst pārāk bieza, pielej nedaudz ūdeni.


Trusis nāk no gandrīz biosaimniecības Rūči. Trusi var iegādāties arī Sidrabjērs stendā Kalnciema kvartāla tirdziņā, kā arī saimniecības Indrāni truši ir pārdošanā veikalā Stockmann. Kvalitatīvas mandeles un grieķu raudene iegādājama veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru