otrdiena, 2015. gada 10. marts

SVAIGĀ AITAS SIERA MĒRCE


Pienāk tāds brīdis, kad nepieciešams kas brīnumgards, vienkāršs un viegli pagatavojams. Man šāds brīdis pienāca, kad visus spēkus, izdomu un enerģiju biju veltījusi ņoku gatavošanai un eksperimentiem ar saskanīgāko garšvielu piemeklēšanu.

Patiesībā es šim brīdim biju sagatavojusies un nodrošinājusies ar svaigo aitas sieru. Tam ir izteiksmīga un dominējoša garša, tāpēc to nepieciešams nedaudz savaldīt un pasniegt ar neuzkrītošām piedevām. Risinājums ir vienkāršs - to izkausē saldajā krējumā un bagātina ar kaltētiem lakšiem, bet sezonā droši var eksperimentēt ar svaigiem lakšiem. Jāatceras, ka, termiski apstrādājot, svaigi lakši ne tikai saplok, bet arī zaudē savu aromātu un izteiksmīgo garšu, tamdēļ tos karstam ēdienam pievieno gatavošanas beigās. Vietējā ražojuma svaigo aitas sieru man nav izdevies atrast, taču to šajā mērcē var aizstāt ar kazas svaigo sieru vai spēcīgu kamambēru, piemēram, Burkānciems (ex-Šiļi) ražoto vai gorgonzolu - itāļu mīksto zilā pelējuma sieru. Tomēr labāk jau laikus nodrošināties ar svaigo aitas sieru un to izbaudīt pilnībā. Viss pārējais ir ne tikai vienkārši, bet arī ļoti ātri. Mērce vislabāk sader ar ņokiem - tradicionālajām itāļu kartupeļu klimpām, bet to var pasniegt arī ar pastu.



100ml mājas saldais krējums
200g svaigais aitas siers (svaigais kazas siers, kamambērs vai gorgonzola bez pelējuma apvalka)
1 ēdamk. kaltēti lakši

Pasniedz ar mājās gatavotiem ņokiem (kartupeļu klimpām)

Pannā lej saldo krējumu, pievieno lakšus un uzsilda. Man saldo krējumu nepatīk uzvārīt, tāpēc mērci tikai karsēju, bet ja tā uzvārīsies, nekas tai nenotiks. Kad krējums uzsilis, pa gabaliem (karotēm) pievieno svaigo sieru un maisot izkausē līdz izveidojas viendabīga, bieza mērce. Visticamāk, ka sāli un baltos piparus pievienot nevajadzēs. Kad mērce gatava, tajā iemaisa tikko uzvārītus ņokus.

Ungārijā gatavots svaigais aitas siers iegādājams specializētajā ungāru produktu veikalā Hungaricum Ģertrūdes ielā 5a, ieeja no Skolas ielas. Turpat Hungaricum vai arī specializētajā garšvielu veikalā Gourmet Studio Lienes ielā 9 ir iegādājami arī kaltēti lakši.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru