ceturtdiena, 2015. gada 26. marts

LIPĪGO RĪSU KOKOSPIENA PUDIŅŠ TVAICĒTS BANĀNU LAPĀS


Beidzot arī deserts banānu lapās! Rīsu un kokospiena pudiņš ar trīskrāsu rozīnēm. Šoreiz kokosriekstu rīsiem pievienoju rozīnes, bet otrai porcijai lielogu mellenes (ziemā - saldētas), taču šādus rīsus esmu ēdusi arī ar banānu un plantānu, ko sagriež šķēlēs un ieliek pa vidu divām rīsu kārtām. Tad kā garšvielas iederēsies Ceilonas kanēlis, krustnagliņas un tonkas pupiņa. Pagaidām gan šīs receptes sakarā ir slikta ziņa, jo diemžēl Latvijas veikalos lipīgos rīsus neesmu manījusi.

Banānu lapas ietītajam produktam piešķir zālaugu, nedaudz mētrām līdzīgu aromātu un garšu. To vislabāk var just rīsos, kas no dabas ir ar neitrālu smaržu un garšu un ļoti ātri uzsūc un pievelkas ar citām smaržām un garšām. Termiski apstrādājot banānu lapas izdalīs patīkamu aromātu, kas ātri izplatīsies virtuvē, bet pati lapa  zaudēs piesātināti zaļo toni un kļūst brūngana. Pašas banānu lapas neēd, tās izmanto tikai produktu ietīšanai. Tās ietīšanai jau esmu izmantojusi iepriekš, gatavojot foreli banānu lapās un lipīgos rīsus ar vistu ķidām banānu lapās.

Pērkot bundžiņu kokosriekstu pienu jāpievērš uzmanība sastāvam uz etiķetes, jo tas mēdz būt gan ūdeņains, gan izteikti krēmīgs, un tas ir atkarīgs no kokosriekstu ekstrakta (masas) daudzuma, kas parasti izteikts procentos un svārstās no 50-90%, jo viss pārējais ir ūdens un E-vielas. Iesaku pirkt kokosriekstu pienu ar augstāku tā masas daudzumu, jo ar ūdeni pašķaidīt to vienmēr ir iespējams.





svaigas banānu lapas

200g lipīgie rīsi
200ml kokosriekstu piens
3 tējk. brūnais niedru cukurs
3 saujas dažādu krāsu rozīņu
šķipsna sāls
svaigi rīvēta apelsīnu miziņa dekorēšanai

Lipīgos rīsus uz nakti atstāj mērcēties.

Kastrolī lej kokospienu, pievieno sāli, cukuru un nokāsts rīsus, uzvāra un maisot turpina vārīt līdz rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un kļuvuši ķepīgi. Noņem no uguns un rīsos iejauc noskalotas rozīnes.

Svaigās banānu lapas noskalo un nosusina. Uz darba virsmas izklāj banānu lapas, vidū liek pāris karotes gandrīz gatavos rīsus, cieši ietin un sainīti nosien ar kulinārijas diegu. Ja ietīšanas procesā banānu lapa ieplīst, apakšā paliek citu, mēģinot to likt tā, lai tās dzīslojums būtu perpendikulāri plīsuma līnijai. Satītos sainīšus kārto tvaicējamā traukā vai uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru. Tvaicē aptuveni pusstundu vai cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 20 minūtes. Pasniedz karstu, atverot sainīti, bet, ja banānu lapa cepoties bojāta, uz citas banānu lapas. Dekorē ar rīvētu bioapelsīna miziņu.

Lipīgo rīsu un kokospiena pudiņš ar lielogu mellenēm

Svaigas banānu lapas ir iegādājamas lielākajos Rimi ķēdes veikalos. Trijkrāsu rozīnes ir iegādājamas Rīgas Centrāltirgus Dārzeņu paviljona uzbeku produktu stendā. 

 Pārpalikumi pēc kokosriekstu masas nosmelšanas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru