svētdiena, 2015. gada 29. marts

RIKOTAS KLIMPAS (RICOTTA GNUDI)


Kad manās rokās nonāk aitas piena rikota, ir trīs receptes, par kurām iedomājos visupirms. Gnudi jeb itāļu rikotas klimpas un divi slaveni itāļu deserti - sicīliešu kasata (itāliski - cassata) un kanoli trubiņas (itāliski - cannoli). Deserti ir nedaudz cimperlīgāki, bet ļoti gardi un arī tiem pienāks kārta, turpretī gnudi ir izcili vienkārši. Patiesību sakot, vēl ir arī gnudi tuvi radinieki - malfati, kas arī ir rikotas klimpas, taču no nedaudz mīkstākas mīklas, kas bagātināta ar spinātiem.

Gnudi tulkojumā no itāļu valodas nozīmē plikie, jo to mīkla parasti tiek izmantota kā pildījums pildītai pastai - ravioli, bet šoreiz pildījums tiek gatavots pliks - neieskauts pastas mīklas kārtā.

Pagatavošana ir pavisam vienkārša un nekas greizi nevar noiet - visas sastāvdaļas sajauc kopā viendabīgā masā, no kuras saveļ perfekti apaļas klimpiņas aptuveni 2 centimetru diametrā, liek verdošā ūdenī un vāra gatavas. Tā arī visa māka. Tāpēc jo lielāks uzsvars gulstas uz produktu kvalitāti. Ja neizdodas atrast aitas piena rikotu, sameklējiet vismaz mājās gatavotu.




250g sausa aitas piena rikota
50 itāļu cietais siers (Parmas vai pekorīno)
40g baltmaizes rīvmaize (bez piedevām)
1 ola
šķipsna svaigi malti muskatziedi vai svaigi rīvēts muskatrieksts
milti klimpu savelšanai
jūras sāls ūdenim

pesto pasniegšanai

Ja rikota ir mitra un sulojas, to pirms mīklas gatavošanas sietiņā notecina.

Bļodā liek sausu rikotu, pierīvē Parmas sieru un muskatriekstu (vai pieber muskatziedu), pieber rīvmaizi un iesit olu. Mīklu samīca līdz visas sastāvdaļas kārtīgi sajaukušās. Mīklu uz pusstundu liek ledusskapī, lai rīvmaize uzbriest un mīkla kļūst blīvāka. No mīklas plaukstās saveļ apaļas klimpas. Lēzenā bļodā ieber nedaudz miltus, tajā liek saveltās klimpas un, bļodu šūpojot no viena sāna uz otru, ripojošām klimpām visapkārt pielīp milti. Protams, var izmantot jebkuru citu tehniku, lai klimpas apviļātu miltos. Man šāda tehnika patīk, jo klimpām milti paši pieķeras nepieciešamajā daudzumā. Miltos apviļātās klimpas kārto uz dēlīša, kas viegli apkaisīts ar miltiem. Kad visas klimpas gatavas, tās vāra lielā ūdens daudzumā. Kad katlā ūdens uzvārījies, pieber sāli un visas klimpas vienlaicīgi ber burbuļojošajā ūdenī. Ja nepieciešams, liesmu samazina pēc klimpu iebēršanas nevis pirms tās, jo ieberot katlā klimpas, ūdens temperatūra strauji samazinās. Kad klimpas uzpeld ūdens virspusē, tās vāra vēl 2 minūtes. Nokāš vai izņem ar putu karoti. Nekavējoties ceļ galdā ar liellopa vai jēra gaļas ragū mērci. Klimpas pasniegtas kā uzkoda lieliski sader ar pesto un pavasarī tas var būt arī svaigi gatavots lakšu pesto vai avotkrešu pesto.

Aitas piena rikota un Parmas siers nāk no Baibas un Mauricio Itālijas gardumu piegāžu uzņēmuma Puziello, par piegādēm var interesēties pa tel. 26379367 vai epastu baibapuziello@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru