svētdiena, 2015. gada 22. marts

TOMĀTU SALĀTI AR BURRATU UN PESTO



Burrata ir dievīgi gards itāļu svaigais (nenogatavināts) siers. Patiesībā ļoti tuvs mocarellas radinieks, jo tā ārējā apvalka daļa ir gatavota no mocarellas siera masas, kas vidū ir pildīta ar tās pašas siera masas pārpalikumiem, kas sajaukti ar saldo krējumu. Tā kā no pagatavošanas tehnikas viedokļa burrata arī ir pasta filata (tulkojumā - veidojamā masa) siers, kas ietver sevī recekļa karsēšanu līdz augstai temperatūrai, iegūstot viendabīgu, padevīgu, plastisku un staipīgu siera masu, tad tā ārējais apvalks stiepšanas un dzesēšanas sālsūdenī laikā ir kļuvis tvirts, savukārt pārpalikumi sajaukti ar saldo krējumi ir mīksti un sulīgi. Fantastiska tekstūru saspēle.

Burrata smaržo pēc svaiga, trekna piena un tikko kulta sviesta. Uz to norāda arī tās nosaukums itāļu valodā, ko varētu tulkot kā sviestots. Ja tam pieķērusies skābpiena smarža, tas vienkārši vairs nav pirmā svaiguma. Tās garša ir maiga, svaiga un krēmīga.

Burratu kulinārijā izmanto svaigu, visbiežāk salātos - kopā ar tomātiem, prošuto, kā arī dažādiem zaļumiem - rukolu, avotkresēm, salātu baldriņu, bet tikpat labi tā sader ar persikiem, nektarīniem, vīģēm, liellogu mellenēm, zemenēm un ilgi izturētu balzamiko, sarkanajiem apelsīniem. Pirmās dienas burratu droši var baudīt kā desertu, piemēram, ar krāsnī ceptām vīģēm un rozmarīna medu vai grilētiem nektarīniem. Ar to var bagātināt zupas - gaspačo vai grilētu dārzeņu biezeņzupu, burratu pievienojot gluži kā plaucētu olu. Tā ir lieliska ideja veģetārajai zupai vai vienkārši sātīgākai maltītei.

Šo salātu noslēpums ir produktu kvalitātē un svaigumā. Salāti ir vienkāršāki par vienkāršiem - versija par tradicionālajiem Kapri salātiem ar burratu. Pārējās sastāvdaļas ir pesto un saulē nogatavojušies maigo un miltaino šķirņu tomāti - 'Zemes brīnums', 'Bavārijas vasara', 'Smaragda', 'Iedomīgais Pērs', 'Dienvidu nakts', 'Svītrotā šokolāde', 'Violetie ķirši'. Lai arī pašlaik nav tomātu sezona, sameklēju labākos. Vasarā man gribētos izmantot dažādu krāsu un šķirņu tomātus kopā. Pa virsu ber ar rokām saplucinātas bazilika lapas. Pārber ar sāls kristālu pārslām, svaigi maltiem Teličeri pipariem un pārlej ar pāris šļukām olīveļļas.




burratas bumbiņas
tikpat daudz un tikpat lieli tomāti
bazilika pesto
pāris bazilika lapiņas
Maldon sāls kristālu pārslas
svaigi malti Teličeri pipari 
pāris šļukas extra virgin olīveļļa

Tomātus sagriež šķēlēs vai mazākos - daivās, vai pavisam mazos - uz pusēm. Pievieno pesto. Virs tomātiem liek burratas bumbiņas. Pa virsu ber ar rokām saplucinātas bazilika lapas. Pārber ar sāls kristālu pārslām, svaigi maltiem Teličeri pipariem un pārlej ar pāris šļukām olīveļļas. Ceļ galdā ar čabatas grauzdiņu! Pasniedz ar Dienvidāfrikas 'Chenin Blanc' šķirnes vīnogu vīnu.

Mazas sierotavas Apūlijas burrata un Ligūrijas pesto nāk no Baibas un Mauricio Itālijas gardumu piegāžu uzņēmuma Puziello, par piegādēm var interesēties pa tel. 26379367 vai epastu baibapuziello@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru