svētdiena, 2016. gada 24. jūlijs

JAUNO KARTUPELĪŠU UN REDĪSU SALĀTI AR KAPERIEM


Redīsi ir pirmie pavasara svaigo sezonas dārzeņu vēstneši, bet jau ātri vien tos nomaina citi pirmie dārzeņi un līdz vasaras beigām reti kurš vairs atceras par to esamību. To labi ilustrē receptes - pēc Jāņiem redīsi no tām ir pilnībā pazuduši. Nevajag par redīsiem aizmirst arī vasaras beigās, tie lieliski garšo un papildina maltītes pie grila vai vienkārši svaigā gaisā. Receptē norādītās sastāvdaļu proporcijas ir aptuvenas, ko katrs var pielāgot savai gaumei, jo katram gramam šeit nudien nav nozīme.

Šie salāti ir universāli, jo vienlaikus ir gan piedevas, gan salāti. Tos var pasniegt kā salātus vai nelielu uzkodu izsalkuma remdināšanai, bet mana pieredzē visātrāk tie tiek apēsti pie kādas grilētas gaļas vai desiņām. Kartupelīši, īpaši miltaino šķirņu, rada pamatīgu sāta sajūtu pretstatā kraukšķīgajiem un sīvajiem redīsiem, kas salātiem piešķir vieglumu un svaigumu. Protams, salātus var gatavot arī no lieliem un mizotiem kartupeļiem, taču šarms ir tieši mazajos, sīkajos ar visu mizu vārītajos jaunajos kartupelīšos. Kaperi un fenheļa lapas ir vienkārši lieliskākās garšvielas, kas vien var būt. Nākamreiz salātiem nedaudz pievienošu arī ļoti smalki sašķērētu fenheļa bumbuli.




500 g mazi jaunie kartupelīši
1 buntīte redīsi
2 tējk. kaperi jūras sālī
pāris fenheļa lapu zariņi

Mērcei:
100 g krējums
1 ēdamk. mājās gatavota majonēze (pēc izvēles)
1 tējk. pilngraudu sinepes
svaigi malti baltie pipari
sāls (pirms sālīšanas salātus labāk pagaršot, jo kaperi ir gana sāļi)

Kartupeļus ar mizu novāra, nosusina un atdzesē (ja kartupeļi būs karsti, tie krējuma mērci saraus biezpienveidīgos kunkuļos). Redīsus plāni sašķērē, kaperus vēsā ūdenī noskalo, nosusina un sakapā. Sajauc mērci visas tās sastāvdaļas samaisot. Bļodā liek novārītus un atdzesētus kartupeļus ar mizu, plānās šķēlēs sašķērētus redīsus, sakapātus kaperus un sasmalcinātas fenheļa lapas, pārlej ar mērci un izmaisa. Ceļ galdā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru