ceturtdiena, 2015. gada 2. jūlijs

ANNAS PANNAS KŪKAS, PAVĀRGRĀMATAS APSKATS

Anna Birmane ar savu pirmo grāmatu Annas Pannas kūkas

Tikko klajā nākusi Annas Birmanes grāmata Annas Pannas kūkas, kurā apkopotas autores 78 vismīļākās receptes. Šis patiešām ir notikums Latvijas kulinārijas grāmatu jomā, jo šī ir autorgrāmata, kurā ietvertās receptes ir pašas autores izstrādātas un testētas. Jāatzīstas, ka ciemojoties pie paziņām - ēdienu blogerēm, arī es esmu notiesājusi ne vienu vien grāmatas modeli.

Grāmatā izpaužas Annas rokraksts, ko jau esmu pamanījusi viņas blogā - izteikti daudz kapkeiki, šokolādes un karameļu saldumi. Vērīgākie Annas talanta cienītāji noteikti būs pamanījuši, ka viņas īstais meistardarbs ir makarūni, kuru meistarklases ir ļoti pieprasītas. Žēl, bet grāmatā atradu tikai divas makarūnu receptes, taču to cepšanas padomi ir detalizēti.

Pozitīvi, ka grāmatā ietvertas receptes arī specifiskām diētām - vegāniem, veģetāriešiem, bezglutēna diētai. Bez konditorejas klasikas - tiramisu, panna cotta, citronu tartes, bezē, šokolādes fondanta, brilē krēma, sarkanā velveta kūkas, Ņujorkas siera kūkas, brioša, madlēnām, kruasāniem, grāmatā iekļautas receptes arī Latvijas konditoreju raksturojošiem saldumiem - medus kūkai, ātrajai ogu ruletei, virtuļiem, aveņu zefīram, pankūku kūkai, burkānkūkai, biezpiena krēma kapkeikiem ar marmelādēm.

Grāmatu vēl neesmu paspējusi izlasīt pilnībā. Tajā, ko pamanīju, gribētos precizēt, ka kārtainās mīklas ir divas - klasiskā bezrauga, kas latviski receptēs izsenis tiek saukta par kārtaino mīklu un ar raugu, kuras nosaukumā tas tiek norādīts. Iespējams, ka grāmatā tiek izmantota tikai pēdējā, kuras recepte maldinoši nosaukta par kārtaino mīklu. Ņemot vērā, ka šādas grāmatas tiek izmantotas par uzziņu mīklu pamatreceptēm, būtu ieteicams precizēt un kārtaino mīklu ar raugu saukt par kārtaino rauga mīklu. It īpaši tas ir svarīgi, jo ļoti bieži abas mīklas nav savstarpēji aizstājamas. 

Patlaban E vielas un bioloģiskie produkti Latvijā ir jūtīgi temati, kam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, tāpēc izteikumiem par tiem vajadzētu būt precīziem un korektiem. Grāmatā pamanīju dīvainu teikumu - "cepamais pulveris, soda, kanēlis, kakao un sāls - izmanto bioloģiski ražotus, jo tie nesatur E vielas". Arī bioproduktu sastāvā var būt E vielas, regulējums aprakstīts Komisijas regulas (EK) 889/2008 VIII pielikumā. Sāls ir izņēmumprodukts, ko bioloģiski nesertificē tāpat kā dzeramo ūdeni. Jā, sālim mēdz pievienot pretsalipes vielu E 536 (kālija ferocianīdu), bet tad tam jābūt norādītam uz iepakojuma un tas nekādā gadījumā nav saistīts bio sertifikāciju. Soda (nātrija hidrogēnkarbonāts) pati par sevi ir E viela (E 500). Cepamā pulvera sastāvā parasti ir nātrija karbonāts (E 500), citronskābe (E330) vai vīnskābes tartrāti un inertas vielas - milti vai ciete. Man ir pamats uzskatīt, ka visos cepamajos pulveros ir E vielas, arī tajos, kas ir bio cepamie pulveri - kuru sastāvā vienīgais bio produkts ir kukurūzas ciete. Speciālo diētu īpašniekiem gan jāpievērš uzmanība, vai cepamais pulveris ir marķēts kā bezglutēna. Nevar nepiekrist ieteikumam izmantot bio kanēli un kakao, bet nav pamatoti uzskatīt, ka ne bio kanēlim vai kakao pievieno E vielas.

Par konsekventu arī nevar nosaukt ieteikumu izmantot bioloģiski sertificētus produktus. Miltu sakarā tas aprobežojas tikai ar sponsora - Rīgas dzirnavnieks bioloģisko miltu klāstu. Tiek ieteikti "Hercogs" biomilti, bet vairs ne speltas biomilti, lai arī Latvijā tādus ražo, bet tie nav Rīgas dzirnavnieks klāstā. Grāmatā ir ieteikums izvēlēties kokosriekstu palmu biocukuru, taču tāds pats ieteikums izpaliek attiecībā uz cukurbiešu vai niedru cukuru.

Īsti precīzs nav apgalvojums, ka no tādiem mannas putraimu miltiem kā Hercogs īpašie konditorejas milti, itāļi gatavo pastu. Pastas gatavošanai itāļi izmanto cieto kviešu šķirņu mannas putraimu miltus, bet  Hercogs īpašie konditorejas milti iegūti no mīksto kviešu šķirnēm. Iespējams autore ir testējusi un tāpēc tik droši apgalvo, ka ar speltas miltiem var lieliski 1:1 aizstāt parastos kviešu miltus. Man tomēr gribētos precizēt un skaidri nošķirt pilngraudu un baltos (sijātos) speltas miltus. Un man ir pamatotas šaubas, vai parastos kviešu miltus var viennozīmīgi aizstāt ar pilngraudu speltas miltiem, kādi, pretēji marķējumam, ir Hercogs speltas milti. Cik man zināms uzņēmumam neatbilstība marķējumā ir jānovērš.

Tāpat žēl, ka grāmatā nevar atrast nevienu pašu rindiņu par grāmatas autori, jo viņa noteikti ir personība, kas to ir pelnījusi.

Patlaban grāmata veikalā Stockmann iegādājama ar patstāvīgo klientu atlaidi.