svētdiena, 2015. gada 28. jūnijs

DIEVKOCIŅA UN RABARBERU GURĶŪDENS


Laika prognozes sola, ka karstuma vilnis nāk ar joni. Lūk, vēl viens nesaldināts ūdens ar pilnībā dabīgām garšas un aromāta piedevām. Atkarībā no tā, kas aug dārzā vai nopērkams tirgū, slāpju veldzēšanai der gurķūdens,  plūškoka gurķūdens ar dzērvenēm vai šis - dievkociņa un rabarberu gurķūdens. Pati visbiežāk gatavoju visvienkāršāko gurķūdeni - ūdens, gurķu šķēles un citrusu aromāta garšaugi (citronbaziliks, citronmelisa, vai citrontimiāns). Ja ūdeni vēlas ne tikai spirgtu, bet arī skābenu, pievienoju pāris šķēles citrona. Cukuru nepievienoju.

Šis gurķūdens ir svaigs (no gurķiem), aromātisks (no dievkociņa) un spirdzinošs (no rabarberiem). Ja vēlas piešķirt nedaudz rūgtumiņu, dievkociņa zariņus kārtīgi saburza, lai no tiem izdalās sula.


Dievkociņš jeb citronvērmele. No dillēm var atšķirt pēc sudrabzaļās dūmakainās krāsas
1 l garšīgs ūdens
1 liels gurķis
1 rabarbera kāts
2-3 dievkociņa kāti
ledus (pēc izvēles)

Gurķa šķēles iegūst ar dārzeņu mizotāju gurķi mizojot garenvirzienā no visām pusēm līdz tiek līdz sēklām (gurķa vidu ar sēklām neizmanto). Lielā krūkā liek šķēlēs sagrieztu rabarbera kātu, gurķa šķēles un saburzītus dievkociņa zariņus un pielej vēsu ūdeni. Izmaisa un liek ledusskapī dzesēties. Pasniedz labi atdzesētu ar vai bez ledus.

Ja dzērienu nepieciešams pasniegt maksimāli ātri, visas sastāvdaļas (izņemot ūdeni) pārlej ar 100 ml gāzēta ūdens, kas ir pietiekami agresīvs, lai no sastāvdaļām ātrāk izvilktu aromātus. Atstāj vēsumā vismaz uz 15 minūtēm. Pieber ledu un pievieno 500-700 ml vēsu ūdeni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru