Vietējo saldo piparu (papriku) sezonā tie jāizmanto
visdažādākajos veidos, jo pēc tam sekos ilgstošs holandiešu un spāņu fabriku
piparu posms. Šī mērce ir ar izteiktu saldo piparu garšu. Ja pievieno violetās
un zaļās krāsas piparus, mērce iegūst sīvas un rūgtenas notis. Ja vēlas dziļāku, vieglu kūpinājuma garšu, daļu piparu
pirms sautēšanas apgrilē vai apdedzina uz gāzes degļa (ja piparu miza apdegusi,
to novelk pirms pievieno uz pannas, lai mērce negaršotu pēc piedeguma). Saldo
piparu mērci izmanto kā dipu, pie jēra gaļas ēdieniem, pastas ēdienos, pievieno
kartupeļu biezenim saldā krējuma vietā.
500 g saldie pipari (paprikas) bez sēklotnēm un
kātiem
1 liels saldais sīpols
4 ķiplokdaiviņas
100 ml dārzeņu buljons, ūdens vai baltvīns
100-200 g Mascarpone siers
kūpināts jūras sāls
dažādi pipari -
baltie, virces, Kapzemes, Madagaskaras
sviests apcepšanai
Šķēlēs sagriež sīpolu un ķiplokdaiviņas,
pēc tam uz pannas sviestā apcep līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno strēmelēs
sagrieztas paprikas (bez sēklotnēm un kātiem) un apcep. Pievieno raudenes un
timiāna zariņus, pielej pavisam nedaudz buljonu, ūdeni vai baltvīnu, pannai
uzliek vāku un sautē līdz paprikas ir mīkstas. Pēc tam raudenes un timiāna
zariņus izvelk, bet pārējo pannas saturu nedaudz atdzesē un sablendē. Sasāla un
sapiparo. Masā pa daļām iemaisa Mascarpone. Jo vairāk pievieno
krēmsieru, jo mērce ir maigāka un krēmīgāka.
Latvijā augušas dažādu krāsu, formu un garšu paprikas tirgo zemnieku saimniecība Baltiņi, tos iespējams iegādāties arī zemnieku virtuālajā tirgū Svaigi.lv. Vietējos saldos piparus var iegādāties arī Centrāltirgū un Nakts tirgū. Bio Mascarpone siers iegādājams bio produktu veikalā Unce eko Mārupē.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru