sestdiena, 2018. gada 16. jūnijs

JAUNO KARTUPELĪŠU SALĀTI AR MELNAJĀM OLĪVĀM, PAIPALU OLĀM UN PILNGRAUDU SINEPJU EMULSIJMĒRCI


Pirmoreiz šos salātus ieraudzīju sālītās mencas stendā Sarijas tirgū Barselonā un pagaršoju kopā ar marinētiem anšoviem olīveļļā. Tie garšoja lieliski, tāpēc nolēmu, ka pēc atpazītām sastāvdaļām un garšas atmiņas tos pagatavošu mājās. Tad arī sapratu, ka patiesībā šī recepte ir ne tikai veģetāri, bet arī maigāk pagatavoti tradicionālie portugāļu sālītās mencas salāti - bacalhau à Brás. Tradicionālajā receptē gan kartupeļi, gan olas tiek ceptas, rezultātā salāti ir smagnēji, trekni un līdzvērtīgi pamatēdienam. Šī recepte ar jaunajiem kartupelīšiem, kas vārīti ar mizu, un vidēji mīksti vārītām paipalu olām padara salātus vieglus un vasarīgus. Tie būs labs sabiedrotais  dažādiem grilētiem ēdieniem, bet jo īpaši mencai, taču tos var pasniegt arī kā salātus vai nelielu uzkodu izsalkuma remdināšanai. Receptē norādītās sastāvdaļu proporcijas ir aptuvenas, ko katrs var pielāgot savai gaumei, jo katram gramam šeit nudien nav nozīme.

Salātos lieti noder tieši sīkie jaunie kartupelīši, ko vāra ar visu mizu, bet salātos pārgriež uz pusēm, lai mērce labāk ievilktos. Ja kartupeļi ir lielāki, tos sagriež lielos gabalos. Sīpolu iesaku blanšēt, lai mazinātu tā aso un sīvo garšu. Sīpolus blanšē šķēlēs sagrieztu sīpolu pārlejot ar verdošu ūdeni, tūlīt pat to nolejot, pārlejot ar aukstu ūdeni, nolejot un virtuves dvielī nosusinot sīpolu šķēles. Salātus aizdara ar klasisku franču mērci - vinaigrette, kurai pievieno pilngraudu sinepes. Pilngraudu sinepēm ir izteikta tekstūra, bet mazāk raksturīga garša, tāpēc tās vienādās proporcijās nav aizvietojamas ar parastām sinepēm, kas gatavotas no sinepju pulvera.

500 g mazi jaunie kartupelīši
2 saujas melnās vai Kalamata olīvas
24 paipalu olas
1 sarkanais sīpols
maza buntīte pētersīļu lapu
maurlociņi dekorēšanai

Pilngraudu sinepju emulsijmērcei: (etiķa un eļļas proporcija - 1:3)
Moscatel vīnogu vai kāds cits maigs etiķis
olīveļļa
pilngraudu sinepes
šķipsna brūnais cukurs
svaigi malts sāls un pipari

Kartupeļus novāra ar mizu, nosusina un atdzesē. Pagatavo mērci - bļodā liek sinepes, cukuru un iejauc etiķi, pēc tam pievieno un ar slotiņu vai dakšu ieputo eļļu līdz veidojas samērā vienmērīga un bieza mērces konsistence. Mērci pagaršo un pēc vajadzības sasāla un sapiparo. Citā bļodā liek uz pusēm pārgrieztus kartupeļus ar mizu, olīvas un paipalu olas (veselas vai pārgrieztas uz pusēm), blanšētas sīpola šķēles, smalki sakapātas pētersīļu lapas, pārlej ar mērci un izmaisa. Dekorē ar maurlociņiem. Ceļ galdā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru