ceturtdiena, 2013. gada 2. maijs

KAPRI SALĀTI (INSALATA CAPRESE)





Paši vienkāršākie salāti pasaulē. Šiem salātiem, kas cēlušies Kapri salā, būs nepieciešama viena pieradinātā Āzijas ūdensbifeļa govs (Bubalus bubalis) piena  mocarellas bumbiņa un aptuveni tikpat liels saulē nogatavojies svaigs tomāts, kā arī pāris bazilika lapiņas, sāls, pipari un extra virgin olīveļļa.
 
Salāti no pavāra neprasa nekādas iepriekšējas iemaņas vai prasmes, tos iespējams pagatavot pat tad, ja virtuvē darbojas pirmoreiz. Salātu noslēpums ir produktu kvalitātē un svaigumā. Vislabākie ir saulē nogatavojušies maigo un miltaino šķirņu tomāti - Zemes brīnums, Bavārijas vasara, Smaragda, Iedomīgais Pērs, Dienvidu nakts, Svītrotā šokolāde, Violetie ķirši. Un tās pašas dienas mocarella, jo dienā, kad tā sieta, tā garšo vislabāk. Mocarellu, kam viducī ir maiga trīcekļa (želejaina) tekstūra un kas smaržo pēc vēsa, svaiga piena saplēš ar rokām un kārto uz šķīvja virs rupji sagrieztiem tomātiem. Pa virsu ber ar rokām saplucinātas bazilika lielās lapas, jo tās ir aromātiskākas, ar izteiktāku piparu noti kā jaunās, vēl neizaugušās lapas. Pārber ar sāls pārslām un pipariem.

Naktīs, kad aukstākajos Latvijas nostūros termomertra stabiņš noslīd zem nulles, nav īstā Kapri salātu sezona, tomēr šos salātus pagatavot un pasapņot par siltu vasaru mani pamudināja Latvijā pirmā mocarellas siera sējēji. SIA Soira ir tikko uzsākuši tirgot Latvijas govs piena mocarellu, ko var iegādāties Kalnciema tirdziņā. Lai arī šī ir govs piena mocarella, un tekstūra vairāk atbilst ideālai picas mocarellai, tomēr tā ir pilnīgi svaiga (to iespējams iegādāties 24 stundu laikā pēc siešanas), ar fantastisku svaiga piena aromātu un īsta saldkrējuma sviesta garšu. Tomātu un bazilika sezonā, šos salātus es gatavošu vēl un vēl.
 
Kapri salātiem, protams, ir arī neskaitāmas variācijas, bet lai tās paliek vasaras mēnešiem - brušeta ar Kapri salātiem un Hass avokādo, Kapri salāti ar tomātiem, kas grilēti uz atklātas uguns....
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru