otrdiena, 2015. gada 16. jūnijs

GRILĒTI KABAČI KAPERU UN GARŠAUGU MARINĀDĒ


Kad sākas sezona pirmajiem vietējiem kabacīšiem, gatavoju kādu jaunu recepti, un atkal beigu beigās atgriežos pie to grilēšanas, kas, manuprāt, ir labākais kabaču pagatavošanas veids. Šī ir nedaudz pamainīta jau iepriekš gatavota grilētu kabaču recepte ar zātaru un citronu eļļu.

Viena no lielākajām problēmām joprojām ir kabaču pāraudzēšana, jo katru gadu, kā tirgus plači tā veikalu plaukti ir pilni ar kabačiem ķirbju izmērā. Būtībā tie ir kabači, kuriem bija jāļauj uz lauka nobriest, lai no tiem ievāktu sēklas. Visgaršīgākie un kulinārijā plašāk izmantojamie ir līdz sprīdim gari kabači ar maigu mizu un bez taustāmi nobriedušām sēklām. Šādus kabacīšus var izmantot visus - tie nav jāmizo, tiem nav jāizkasa pufīgais mīkstums ar skaidri izveidojušamies sēklām.  

Recepte ir ļoti vienkārša - sagatavo marinādi, kurai ir iespējamas variācijas atkarībā no tā, kā kabačus iecerēts pasniegt. Tie var būt gan kā aukstā uzkoda, gan salātu sastāvdaļa, gan piedeva gaļas vai zivju ēdieniem. Marinādei ieteicams vismaz pusstundu savilkties. Kabačus grilē uz grila vai grilpannā un tikko noņemtus no uguns pārlej ar maigo marinādi. Pirmoreiz kabačus grilēju viegli ierīvētus ar eļļu, taču tas nebūt nav nepieciešams. Tos var grilēt bez taukvielām, taču ir būtiski kabačus nekavējoties pēc noņemšanas no uguns pārliet ar marinādi. Pasniegt tos var vēl siltus, tikko pagatavotus vai ļaut tiem atdzist un uzglabāt ledusskapī līdz tie kārtīgi iemarinējas. Vislabāk kabači garšo istabas temperatūrā.

Receptē droši var spēlēties ar dažādām eļļām un etiķiem. Var nepievienot riekstus, bet izvēlēties ķirbju sēklu eļļu. Der arī riekstu eļļas - valriekstu, lazdu, mandeļu. Vienmēr aicinu atteikties no parastā galda etiķa izmantošanas virtuvē, bet tā vietā lūkoties pēc etiķiem uz vīnogu vai ābolu bāzes - gaišā vai tradicionālā balzamiko etiķa, sidra, šampanieša, heresa vai augļu etiķiem, daļa no kuriem ir viegli pagatavojami mājas apstākļos, piemēram, āboluērkšķogu un aveņu etiķus esmu gatavojusi pati.

1 kg mazi kabači vai cukini
2 saujas ciedru rieksti (pēc izvēles)

kaperu un garšaugu marinādei:
3 ēdamk. kaperi (var izmantot gan to ziedus, gan augļus (ogas))
3 ķiplokdaiviņas
5 anšovi (pēc izvēles)
buntīte garšaugi (dilles, pētersīļi, maurlociņi)
auksti spiesta olīveļļa
etiķis vai svaigi spiesta citronu sula
jūras sāls

Pagatavo marinādi. Ķiplokus izspiež ķiplokspiedē. Kaperus noskalo aukstā ūdenī un nosusina. Ciedru riekstus viegli apgrauzdē uz pannas bez taukvielām tos nepārtraukti maisot līdz tie iegūst viegli zeltainu toni un sāk izdalīties spēcīgs aromāts. Garšaugus sasmalcina. Piestā liek kaperus, ķiploku, anšovus un garšaugus un viegli sastrādā, pievieno eļļu un etiķi vai svaigi spiestu citronu sulu. Ļauj marinādei pusstundu savilkties. 

Kabačus garenvirzienā sagriež plānās šķēlēs (2-3 mm). Cep uz grila/grilpannā no abām pusēm līdz kabaču šķēles kļūst mīkstākas ar viegli iedegušiem grila nospiedumiem. Kabaču šķēles kārto traukā, pārber ar sāli un pārsmērē ar marinādi. Kamēr karstas un sausas, kabaču šķēles viegli un ātri uzsūc marinādi. Katru kārtu pārber ar ciedru riekstiem. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru