otrdiena, 2013. gada 23. jūlijs

TOMĀTU UN KAZAS SIERA TARTE



Francūžiem visam ir perfekti nosaukumi, lūk šī ir sāļā tarte - tarte salée ar tomātiem un kazas sieru. Lai arī franču izcelsmes, ļoti vienkārša, ātri pagatavojama, dievīgi garda, sastā tikai no diviem pamatprodukti - sezonas tomātiem un Rucavā gatavotā kazas kamambēra vai svaigā kazas siera. Vienīgais produkts receptē, kas tiek ražots Lietuvā, ir Gardulės pilngraudu sinepes, es izvēlējos ar medu. Tartes priekšrocība ir apstāklī, ka tās pamatne nav iepriekš jācep, pamatni un pildījumu cep vienlaikus. Tarti cep tartes formā vai kā brīvi veidotu galeti.

 
 
 
Pamatnei:
210g milti
125g sviests
1ola
1-2ēdamk. ledusauksts ūdens
šķipsna sāls

Pildījumam:
3 vidēji lieli tomāti
150g svaigais kazas siers vai 1 kazas kamambērs
pilngraudu sinepes
šļuka extra virgin olīveļļa
garšaugi: timiāns, estragons, maurloki, raudene, kārvele
jūras sāls un svaigi malti pipari

Vispirms pagatavo pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas, tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ātri saberž ar miltiem līdz veidojas raupjas drumslas. Sakuļ olu un pievieno mīklai, pēc tam mīklu saveļ, lai tā turas kopā. Ja mīklai vēl nepieciešams nedaudz šķidrums, pa karotei pievieno ledusaukstu ūdeni. Tradicionāli, gatavojot franču mīklas, pēc pagatavošanas tās atpūtina ledusskapī. Tomēr šī recepte to neprasa, bet savai tartei ieraduma pēc mīklu pusstundu atpūtināju ledusskapī. Mīklu izrullē un ieklāj tartes formā, uzlokot aptuveni 3 cm augstas maliņas.
Tartes pamatni ļoti plānā kārtiņā ieziež ar pilngraudu sinepēm. Tomātus sagriež ripiņās un kārto virs sinepju kārtas, pārslaka ar olīveļļu un pārber ar svaigi sakapātiem garšaugiem, sāli un pipariem. Virsū kārto kazas sieru (svaigā siera piciņas vai kamambēra šķēles). Ja vēlas vēlreiz pārkaisa zaļumus. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādos 25-30 minūtes. Tarti atdzesē un ceļ galdā. Pasniedz ar labi atdzesētu vecās pasaules Sauvignon Blanc.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru