pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

BURKĀNU KEKSS


Šis ir burkānu kekss, kas oriģināli tiek saukts par burkānu ciambellone, tomēr tā nav tradicionālā burkānkūka. Kā rāda nosaukums šī keksa izcelsme ir Itālijā, tomēr mūsdienās ciambellone receptes ir ne tikai ļoti daudz, bet arī ļoti dažādas, par vienojošo uzskatot apaļas formas keksu ar cauru vidu. Lai keksu padarītu netradicionālu, izmantoju violetos burkānus.


 

200g burkāni
375g milti
150g maltas mandeles vai mandeļu milti
3 olas
150ml piens
150g sviests
200g cukurs
10g cepamais pulveris
vaniļas sēklas no vienas pāksts

Nomizo un sarīvē burkānus uz smalkas rīves. Ja burkāni ir sulīgi, no tiem izspiež visu lieko sulu. Bļodā izsijā miltus, pievieno cepamo pulveri un mandeļu miltus, un visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc. Otrā bļodā olas sakuļ ar cukuru līdz masa kļūst blāva, krēmīga un sabiezē, pievieno un iemaisa vaniļas sēklas, pienu un izkausētu un atdzesētu sviestu. Pa daļām masā iemaisa sajauktos miltus līdz izveidojas viendabīga masa. Kā pēdējos pievieno burkānus un vienmērīgi iemaisa masā. Ar karoti masu vienmērīgi ieklāj keksa formā ar cauru vidu un nolīdzina mīklas virspusi. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādos 30-45 minūtes līdz kamēr keksa virspuse krāsojas zeltaini brūna. Gatavību pārbauda ar kociņu. Kad izcepusies izņem no cepeškrāsns un ļauj nedaudz padzist pirms izgāž no formas. Pēc tam ļauj keksam pilnībā atdzist. Pirms pasniegšanas pārber ar pūdercukuru.