otrdiena, 2013. gada 22. oktobris

SKOTU OLAS UN PUTRAIMDESAS SKOTU OLAS



Skotu olas ir mīlīgāks ēdiens kā latviešiem pazīstamais viltotais zaķis pildīts ar olām, īpaši ieraugot maltās gaļas pikucim pa vidu iespiestu cieti vārītu olu, kurai dzeltenumu no baltuma atdala pelēki zila līnija. Īsti nevarēšu atbildēt, kāds šim ēdienam sakars ar skotiem. Visticamāk, ka tas nav ne radies Skotijā, ne kā citādi saistīts ar skotiem, taču britu virtuve tam ir devusi ne tikai nosaukumu, bet arī to ir padarījusi iecienītu citās valstīs.
 
Britu salās skotu olas gatavo no desu masas (sausagemeat), kas ir malta gaļa ar jau pievienotām garšvielām un mazām vistu olām vai paipalu olām. Svētkiem skotu olas var gatavot arī no putnu - vistas, tītara vai paipalas maltās gaļas. Šobrīd iecienītas ir skotu olas no desu masas, kam pievienota arī asinsdesu masa (black pudding). Latvijā desu masu, kas apņem olas, pavisam vienkārši var pagatvot pats - samaļ ne pārāk treknu cūkgaļas gabalu un pievieno garšvielas - muskatriekstu, muskatrieksta ārējo apvalku (angliski - mace), dažādus piparus, paprikas pulveri, sāli, timiānu, raudeni, salviju un sāli. Ja vēlas, pievieno neapstrādātu (neceptu) asinsdesas saturu (visu izņemot apvalku). Skotu olu gaļas masai derēs putraimu asinsdesas, jo grūbas viendabīgajai masai būs par lielām. Neieteiktu arī veikalā nopērkamo kotlešu masu, jo tajā tiek iemaltas un pievienotas, arī visādas, atvainojiet, drazas. Olas, pirms tās tiek apņemtas ar gaļas masu, vāra līdz dzeltenums ir tikko sarecējis. Tiem, kam garšo šķidrs un staipīgs dzeltenums, olas vāra līdz dzeltenums tik tikko sāk recēt - mazas vistu olas 4 minūtes, paipalu olas 30 sekundes. Attēlā redzamā skotu ola manai gaumei ir perfekcija.

Greznākas skotu olas var pagatavot no divkārtu gaļas masas - vispirms olas apņem ar cūkas + putnu maltās gaļas masu, pēc tam ar cūkas maltās gaļas + asinsdesas masu, starp abām gaļas kārtām olas apviļājot miltos. Visbeidzot olas apviļā rīvmaizē un sakultā olā, un tad cep.
 
Skotu olas var pagatavot vairākas dienas iepriekš. Tās ēd gan siltas, tikko ceptas, gan aukstas. Īpaši populāras tās ir dažādos izbraukumos un piknikos. Briti tās iecienījuši pasniegt ar HP brūno mērci.


 

10-12 paipalu olas
175g augstākās kvalitātes smalki malta cūkgaļa
175g asinsdesa 
1tējk. pilngraudu sinepes
1ēdamk. samalti (sablenderēti) sīpoli+ķiploki
miziņa no 1/2 greipfrūta
1ēdamk. maltās gaļas garšviela (muskatrieksts + muskatrieksta ārējais apvalks + dažādi pipari + paprikas pulveris + timiāns + raudene + salvija)
sāls

Panēšanai:
milti, kuriem var pievienot arī kādu garšvielu, piemēram, samaltas fenheļa sēklas
1 sakulta ola
50-60g baltmaizes rīvmaize
Augu eļļa cepšanai vai fritēšanai

Novāra olas, atdzesē un noloba. Malto gaļu sajauc ar asinsdesu masu iespējami viendabīgi, pievieno maltās gaļas garšvielu, sīpolus un ķiplokus, greipfrūta miziņu un pilngraudu sinepes, visu kārtīgi izmaisa, pagaršo un pēc nepieciešamības pievieno sāli. Masu sadala 10-12 vienādās daļās, no kurām izveido bumbiņas, pa vienai tās saplacina un aptin ap olām, gaļas masu cieši piespiežot visapkārt olai. Tad katru olu vispirms apviļā miltos, pēc tad sakultā olā un visbeidzot rīvmaizē. Dziļā pannā vai kastrolī ielej eļļu, lai tā sniegtos vismaz 8 cm, un uzkarsē līdz 170 grādiem. Olas cep (vai fritē) līdz tās vienmērīgi no visām pusēm iekrāsojas zeltainas. Izceptajām olām nosusina lieko eļļu uz papīra dvieļa. Pasniedz karstas vai aukstas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru