otrdiena, 2013. gada 8. oktobris

KAILGRAUDU MIEŽU PUTRAIMU PUTRA


 


10.oktobris ir Pasaules putras diena! Tai ir vairāki mērķi - labdarības veicināšana, jo putra ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem, tai pat laikā tā ir gan veselīga, gan sātīga, bet diemžēl daudziem cilvēkiem trūkums liedz saknapināt pat dienišķai putrai, lai remdētu izsalkumu. Palīdzēsim, lai nevienā mājā nekad netrūktu putra, iesaistoties kādā no labdarības akcijām. Ņemot vērā, ka putras visbiežāk vāra no graudaugiem, uztura speciālisti dedzīgi iesaistās putru vārīšanas veicināšanā, jo pēc viņu ieskatiem aptuveni pusei no uztura ir jāveido graudaugu produktiem. Senākas pavārgrāmatas apliecina, ka varam lepoties ar putru daudzveidību - 1953.gadā izdotajā Grāmatā par garšīgu un veselīgu uzturu saskaitīju 18 dažādu biezputru un 8 dažādu pienā vārītu putru receptes. Šajos laikos saimnieces vārīja griķu biezputru ar smadzenēm vai plūčiem (plaušām), vai sēnēm un sīpoliem, prosas biezputru ar ķirbjiem, kviešu putraimu, kā arī veselu kviešu graudu biezputru, šķelto miežu graudu biezputru, miežu putraimu biezputru, grūbu biezputru, sago biezputru, rīsu biezputru ar tomātiem un sieru, šķelto auzu putraimu biezputru, mannas biezputru, tāpat arī sorgo putraimu biezputru un, protams, visiem labi pazīstamo auzu pārslu (Herkuless) biezputru. Šajā pat grāmatā atklāju arī putru dalījumu irdenajās un staipīgajās. Irdeno putru vārot, ļoti būtiska ir putraimu un šķidruma attiecība, un šim putras veidam šķidrums nepieciešams tikai tik, lai putraimi uzbriestu. Manas favorītes ir staipīgās putras, kur tieši eksperimenti ar šķidrumu nodrošina, ka putra ir vijīga. Miežu putraimu un rudzu miltu putras man saistās ar īsteni latvisku garšu. Bukstiņam jau esmu veltījusi ierakstu, kurā stāstīju par tradīcijām un recepšu atšķirībām. Rudzu miltu putrai neesmu noķērusi piemērotu brīdi fotogrāfēšanai, bet noteikti par šo putru pastāstīšu,  jo tā ir viena no retajām, ko vāra no miltiem, nevis putraimiem.

Manu uzmanību ir piesaistījuši kailgraudu mieži. Latvijā tie ir ne tikai nopērkami, bet Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā tiek arī radītas jaunas kailgraudu miežu šķirnes. Veikalā Grauda spēks tirgo kailgraudu miežu graudus, kur tos uz vietas arī samaļ dažāda rupjuma miltos. Diemžēl ne kailgraudu miežu grūbas, ne putraimus, ne pārslas neesmu redzējusi, bet, ja kāds tos ir pamanījis, lūdzu dodiet ziņu. Informācija Priekuļu selekcijas institūta mājas lapā liecina, ka "kailgraudu miežu produkti ir veselīgāki, salīdzinot ar tiem, kas iegūti no plēkšņainajiem miežiem, jo nav jāveic graudu plēkšņu mehāniska noberšana, kā rezultātā zūd grauda ārējā slānī un dīgļos esošas vērtīgas šķiedrvielas un vitamīni". Papildinājums (09/01/2015) Kailgraudu miežu grūbas, putraimus un miltus ražo saimniecība Zutiņi 1, un tie iegādājami Kalnciema kvartāla tirdziņā.

Putraimi atšķirībā no miltiem netiek malti, bet gan drupināti. Bet kā jau teicu, vēl pagaidām pārdošanā kailgraudu miežu putraimus neesmu redzējusi, tad vienai putras porcijai var izlīdzēties ar rupja maluma miltiem, kurus pirms lietošanas izsijā uz samērā rupja sieta, un putras vārīšanai izmanto pašus rupjākos miltus, bet smalki izsijātos atstāj maizes cepšanai, kur tie lieti noderēs. Maizes mīklai kviešu miltiem var pievienot miežu miltus līdz pat 30 procentiem no kopējā miltu daudzuma. Ja miltu sijāšanai negribas nodoties, tad varu ieteikt ņemt 100 gramus parastos miežu putraimus un 80 gramus rupja maluma kailgraudu miežu miltus. Putra neizvārīsies vienmērīgi, un tās gatavību vajadzēs noteikt pēc lielākajiem putraimiem, toties milti tai piešķirs papildu tumīgumu. Šī putra patiks staipīgo putru cienītājiem. Putras aizdars šoreiz izvēlēts netradicionāls - karamelizēti saldie sīpoli ar avenēm.



180g kailgraudu miežu putraimi vai sijāti visrupjāka maluma kailgraudu miežu milti
1-1,5l svaigpiens
500g ļoti miltaini kartupeļi
šļuka saldā krējuma
sāls

Kartupeļus smalki sagriež, ber katlā, pārlej ar pienu un vāra gandrīz mīkstus, tad pievieno putraimus un atlikušo pienu un saldo krējumu. Putraimu briedība mēdz atšķirties, tāpēc arī piena daudzums ir norādīts aptuveni. Labāk pievieno mazāk pienu, un ja šķiet, ka par maz, pievieno vēl uzkarsētu (lai neapstātos vārīšanās) pienu. Putra ir enerģiski jāmaisa, citādi ātri vien piesvils pie katla dibena. Kad putraimi kļūst mīksti un putra sāk smagi vārīties - lēni, paukšķoši burbuļi, nogriež uguni un katlam uzliek vāku. Ļauj putrai uzbriest 10-15 minūtes. Var izmantot omīšu padomu - ietīt putras katlu avīzēs un segā vai katlu liek iesildītā cepeškrāsnī. Ceļ galdā ar aizdaru un svaigpienu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru