sestdiena, 2014. gada 11. janvāris

KARAĻU KŪKA (GALETTE DES ROIS)


Zvaigznes jeb Trijkungu dienā francūži ceļ galdā kādu atturīgu un vienkāršu gardumu - Galette des Rois, kas tulkojumā nozīmē karaļu kūka (galete). Otrs kūkas nosaukums ir Pithiviers - tā nosaukta Francijas ziemeļos esošas municipalitātes vārdā, kurā meklējama kūkas izcelsme. Būtībā franču pâtisseries visu janvāri dzīvo karaļu kūkas zīmē, jo tā pēc Ziemassvētkiem un gadumijas svinībām ir pārdotākā prece, kas tās uztur pie dzīvības. Lai arī vienkārša, tā ir pārdomāta - divās kārtainās mīklas kārtās iecepts mandeļu krēma (crème d’amandes) pildījums. Protams, konditoru eksperimentiem nav tabu, un arī karaļu kūkas pildījumam izmantoti pistāciju un lazdu riekstu milti, krēms bagātināts ar žavētiem augļiem un svaigām ogām, tomēr klasiskā recepte man garšo vislabāk. Variācija, kas kūkas pildījumā man šķiet pieņemama, ir konditorejas krēma piejaukšana mandeļu krēmam. Tas vienmēr ir pa rokai jebkurā konditorejā, bet mājās ir īpaši jāgatavo, tāpēc nolēmu pildījumu bagātināt ar biezo Avocaat olu liķieri, ko Beļģijā un Holandē tirgo pildītu burkā un to pasniedz platā glāzē ar karoti.

Karaļu kūkas nosaukumu tā ieguvusi, jo tajā iecep pupiņu, un tā gabaliņa īpašnieks, kas to atrod, tiek kronēts par karali un parasti iegūst arī kronīti, ko uzlikt galvā. Ņemot vērā, ka tikko esam tikuši pie pirmajiem eiro, šogad man šķiet īsta veiksme pavadīs to, kas kūkā atrasdīs jauno eiro centu. 

Uzmanību! Visiem, kas nav francūži vai dzīvojuši Francijā, ir obligāti jāatgādina, ka vienā kūkas gabalā būs kaut kas ciets, un līdz tas tiek atrasts, kūkā jākožas piesardzīgi!











pildījuma krēms:
100g mandeļu milti
60g cukurs
100g sviests
2 olas
5ēdamk. biezais Avocaat olu liķieris
šķipsna sāls
sēklas no vaniļas pāksts

glazēšanai:
1olas dzeltenums
1tējk. piens

Vispirms gatavo mandeļu krēmu. Sajauc kopā mandeļu miltus, cukuru, sāli un vaniļas pāksts sēklas. Pievieno sviestu istabas temperatūrā un maisa, kamēr pilnībā iejaucas masā, tad pa vienai iejauc olas un Avocaat. Pildījumu pārsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī, kas sastingst.

Pannu izklāj ar cepampapīru. Mīklu sadala divās daļās. Pusi mīklas izrullē tā, lai no tās var izgriezt glītu apli aptuveni 25cm diametrā. Par šablonu var izmantot šķīvi, augšpēdus apgrieztu bļodu vai kūkas formas pamatni. Izgriezto mīklas apli uzmanīgi pārvieto uz pannu. Mīklas apļa vidū liek pildījumu un vienmērīgi izsmērē,  ārmalā atstājot brīvus 2-3 cm. Pildījumā ieliek laimes pupiņu. Brīvo maliņu visapkārt apsmērē ar ūdeni, lai tā labāk saliptu kopā ar virskārtu un pildījums nespiestos ārā no kūkas. Žigli izrullē atlikušo mīklu, no kuras izgriež identisku mīklas apli, ko liek pa virsu pirmajam. Abus saspiež kopā pa ārmalu, kur nav ieklāts pildījums. Saspiesto maliņu var veidot dekoratīvi viļņainu. Cepšanai sagatavoto kūku ar visu pannu liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.

Pēc tam kūkas virskārtu var izdekorēt ar zīmējumu. Es to veiksmīgi izdarīju ar adatu, bet būtiski ir mīklā zīmējumu tikai iespiest nevis iegriezt. Kūkas vidū ar adatu izdur 3-4 caurumiņus, lai ir kur noiet tvaikam. Kūkas virsu pārsmērē ar olas dzeltenumu, kam pievienota tējkarote piena. Kūku liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos pusstundu līdz kūkas virsa krāsojas zeltaini brūna. Kūku izņem no cepškrāsns, atdziestot tā nedaudz noplok, kas ir normāli. Pasniedz siltu vai istabas temperatūrā.