sestdiena, 2014. gada 11. janvāris

KARTUPEĻU BIEZENIS AR MELNO ĶIPLOKU


Kartupeļu biezenis, kas raisa atkarību. Šis ir īpašs gardums, kuru varētu ēst kā pamatēdienu, tik gards tas ir pateicoties garšvielai - melnajam ķiplokam, kuru tagad ražo arī Latvijā. 

Pagatavo kartupeļu biezeni, pierīvē tonkas pupiņu, pieber dūmu sāli un iemaisa smalki sagrieztus melnos ķiplokus. Pasniedz kā piedevu pie treknas zivs ēdieniem, ceptas vai grilētas gaļas, medījumiem.



kartupeļi 
saldais krējums
dūmu sāls
tonkas pupiņa

Kartupeļus novāra, otrā katliņā uzsilda saldo krējumu. Kad kartupeļus nokāš, tos liek atpakaļ uz uguns un iztvaicē lieko mitrumu. Kartupeļus sastampā un tajos iemaisa saldo krējumu, lai biezenis veidotos mīksts un gaisīgs. Izberž caur sietu, lai biezenī nepaliktu mazi kartupeļu gabaliņi. Melno ķiploku izloba un daiviņas smalki sagriež. Biezenī iemaisa ķiplokus, pierīvē tonkas pupiņu, pagaršo un sasāla.