piektdiena, 2014. gada 28. marts

LIELLOPA GAĻAS BUMBIŅAS AR BĀRBEĻOGĀM


Liellopa gaļas bumbiņas nav sulīgākās pasaulē, bet man patīk, ka tām daudz labāk kā citām gaļām (izņemot jēru) piestāv izteiksmīgas garšvielas. Pirmkārt, man patīk liellopam piešaut nedaudz sildošas garšvielas - virces, kanēli un ingveru. Un tam pretī nelielu skābenu kontrastu. Austrumu tautas skābināšanai izmanto tamarindu, sumaku, skābos ķiršus un bārbeļogas. Šai receptei der skābie ķirši un bārbeļogas, lai skābums nav iejaucies gaļas masā, bet ir kā neliels akcents, kad iekožas ogā. 





Gaļas bumbiņas:
500g smalki malta liellopa gaļa
3 ēdamk. skābais krējums vai 70g malti nieru tauki
3 ēdamk. bārbeļogas
1 sīpols
3 daiviņas ķiploks
1/2 tējk. svaigi malts Saigonas kanēlis (kasija)
1 tējk. malts ingvers
1 ēdamk. malts muskatzieds
buntīne svaigi pētersīļi vai 3 ēdamk. kaltēti pētersīļi
sāls un svaigi malti pipari

Ķiploku un sīpolu izspiež ķiplokspiedē, svaigos pētersīļus sasmalcina. Bļodā malto gaļu sajauc ar visām garšvielām, izspiesto ķiploku, sīpolu, sasmalcinātiem pētersīļiem un skābo krējumu (vai samaltiem nieru taukiem) un kārtīgi izmīca. Ja masa labi neturas kopā, pievieno pāris ēdamkarotes auksta ūdens un atkārtoti izmīca. No masas izveido 24 gaļas bumbiņas un cep. Var cept eļļā uz pannas kā kotletes, es cepu dārzeņu mērcē tažīnā. Pasniedz ar arābu plakanmaizi. Ceļ galdā ar ziedlapiņu vīnu (pétalos tulkojumā no spāņu valodas nozīmē ziedlapiņas) no Bierzo apelācijas. Tas darīts no Mencía vīnogu šķirnes.



Herefordas šķirnes gaļas liellopa maltā gaļa iegādājama no tiešās tirdzniecības saimniecības Hereford Agro, vairāk info www.hereford.lv. Cinnamon Hill Saigonas kanēlis no Vjetnamas iegādājams https://cinnamonhill.com. Irāņu bārbeļogas iegādājamas garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru