ceturtdiena, 2017. gada 30. marts

CEPTA VARAVĪKSNES FORELE AR SARKANAJIEM APELSĪNIEM, FENHELI UN MELNAJĀM OLĪVĀM

 

Varavīksnes foreles audzē virknē vietējo zivjaudzētavu. Šī Pērtnieku gardumu forele ar piegādi no Svaigi.lv nākusi no uzņēmuma Vlakon Saktasgala pagastā. Gatavot zivi ar sarkanajiem apelsīniem (tiem ir augļaināka garša kā oranžajiem), fenheli un melnajām olīvām, ir sicīliešu tradīcija. Apelsīni un it īpaši sarkanie apelsīni fantastiski labi iederas sāļajos ēdienos, un sarkanie pipari (pilnībā gatavas piparauga ogas) paspilgtina to garšu. Savukārt māliem bagātais havajiešu vulkāniskais (alaea) sāls ir lielisks ar rozā zivīm. Foreles vietā var izvēlēties arī paliju. Kopā ar zivi gatavoju arī piedevas - pergamentā viegli ceptus zaļos sparģeļus ar ponzu un olīveļļas mērci. Ponzu ir japāņu izcelsmes citrusu mērce uz dabīgi raudzētas sojas mērces bāzes, ko iespējams pagatavot arī mājās. Protams, ne ponzu mērce, ne miso pasta nav itāļu produkti, taču, manuprāt, neilga foreles marinēšana maigā miso pastas, apelsīnu sulas un ponzu mērces marinādē piešķir tai patiesi dievīgu umami garšas buķeti. Ja foreli iepriekš nevēlas marinēt, iesaku olīvas viegli sastampāt ar apelsīnu sulu un ierīvēt filejā, lai iegūtu pilnīgāku garšu. Ņemot vērā, ka absolūti lielākais vairums Latvijas tirgū pieejamo melno olīvu patiesībā ir novāktas zaļas un iekrāsotas ogļu melnas, izvēlējos Kalamatas olīvas, jo kvalitatīvas itāļu olīvas neatradu. 




1,5-2 kg varavīksnes forele
6 sarkanie apelsīni
2 vidēji lieli fenheļa bumbuļi
sauja melnās olīvas
150 ml sauss baltvīns
2 ēdamk. ponzu mērce (pēc izvēles)
5 ēdamk. gaišā miso pasta (pēc izvēles)
sauja mandeļu skaidiņu
buntīte zaļie sparģeļi
Kampotas sarkanie pipari (pilnībā gatavas piparauga ogas)
Havaju vulkāniskā māla sāls (alaea)
pāris šļukas olīveļļas

Foreli izķidā un izfilē, atstājot ādu, ar pinceti izlasa visas sīkās asakas. Nomizo 2-3 apelsīnus, uzmanīgi nolobot arī mizas balto slāni un sagriež šķēlēs. No pārējiem apelsīniem izspiež sulu. Fenheļa bumbuļus plāni sašķēlē, vislabāk uz mandolīnas, bet kātus sakapā. Bļodā sajauc marinādi - miso pastu, ponzu un apelsīnu sulu vai, ja tos neizmanto, viegli sastampātas olīvas un apelsīnu sulu. Zivs filejas pārziež ar marinādi un atstāj uz pāris stundām iemarinēties. 

Filejas kārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, pārber ar sakapātajiem fenheļa kātiem vai fenheļa bumbuļu šķēlēm un olīvām. Visbeidzot uz filejām izkārto apelsīna šķēles, pārber ar sāli un svaigi maltiem sarkanajiem pipariem. Gar malu uz pannas uzlej baltvīnu un atlikušo apelsīnu sulu. Cep  iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 160 grādos aptuveni pusstundu (cepšanas ilgums atkarīgs no zivs svara). Kad forele gatava, filejas kārto uz šķīvja, bet cepšanās sulas izkāš caur sietiņu, ja nepieciešams, nedaudz novāra un izmanto kā mērci. Pirms pasniegšanas filejas pārber ar sausā pannā apbrūninātām mandeļu skaidiņām. Pasniedz ar cepampapīrā ceptiem sparģeļiem un fenheli. 

Zaļo sparģeļu kātus līdz galviņai ar dārzeņu mizotāju nomizo. Kopā ar sašķēlētajiem fenheļa bumbuļiem kārto uz cepampapīra, pārslaka ar olīveļļu un ponzu mērci. Stingri ietin cepampapīrā un cep cepeškrāsnī 160 grādos aptuveni 15 minūtes līdz tie kļūst kraukšķīgi mīksti.

Havaju vulkāniskā māla sāli un sarkanos Kampotas piparus var iegādāties uzņēmuma Manas garšas internetveikalā. Kikkoman ponzu mērce ir (pagaidām) Latvijā vienīgā man zināmā ponzu mērce uz dabīgi raudzētas sojas mērces bāzes, to izplata uzņēmums Cesars. Gaišā miso pastu var iegādāties veikalā Stockmann, Dabas stacija Lāčplēša ielā 17 vai pasūtīt Miso Tasty vai The Wasabi Company internetveikalos. Sarkanie apelsīni ir pieejami lielākajos lielveikalos, bio sarkanie apelsīni ir pieejami veikalā Unce Eko Mārupē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru