otrdiena, 2014. gada 11. februāris

CEPTA MENCA TAPENĀDES (OLĪVU) APVALKĀ


Centrāltirgū parādījušās svaigas norvēģu mencas. Pavisam vienkārša recepte - cepeškrāsnī cepta menca tapenādes (olīvu pastas) apvalkā. Tapenāde ir viegli pagatavojama no Vidusjūras produktiem - olīvām, kaperiem, anšoviem, ķiploka, timiāna, šļukas citronu sulas un olīveļļas, tos visus sablenderējot. Mencas apvalkam der arī zaļo olīvu tapenāde. Saldēta menca noteikti neizdosies sulīga, tā būs sausa un pārslaina.



1 porcija tapenāde
mencas fileja ar ādu
šļuka baltvīns

Mencas filejai ar ādu ar pinceti izlasa visas asakas, ja tādas saglabājušās. Fileju ar ādu uz leju liek uz cepampapīra, kas ieklāts uz cepampannas. Mencas gaļu no virspuses pārklāj ar puscentimentru biezu tapenādes kārtu un pārslaka ar šļuku baltvīna. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni pusstundu.

Ceļ galdā ar kartupeļu biezeni ar melno ķiploku. Pasniedz ar atdzesētu sārtvīnu no Provansas. Ja mencu ieskauj zaļo olīvu tapenādē, saderīgāks būs kartupeļu biezenis ar garšaugiem (pētersīļiem, laksi) un baltvīns.