trešdiena, 2017. gada 16. augusts

RUKOLAS UN ZEMEŅU SALĀTI AR BALZAMETIĶA EMULSIJMĒRCI


Vasarai piestāv vienkārši, sezonāli un nesamocīti salāti. Īsajā sezonā, kad augļi, ogas un dārzeņi ir pilnbriedā, tie jāizmanto pēc iespējas svaigi, tāpēc bieži vien jāpaplašina to saderības skatījums tālāk par ierastajiem izmantošanas veidiem. Augļu un ogu saderība ar gaļu un zivīm daudzās kultūrās ir sena tradīcija. Iesaku izmēģināt ne tikai skābētus vai marinētus augļus un ogas pasniegt kā pamatēdienu piedevas, bet arī svaigus izmantot kā sāļā ēdiena sastāvdaļu. Zemenes un ilgi izturēta balzametiķa saderība ir noturīga, pat gatavojot desertus zemenes bieži tajā iemarinē, jo izturēts balzametiķis ir sīrupaini salds, ar maigu asumiņu pēcgaršā. Izmantojiet vismaz 12 gadus izturētu Modenas balzametiķi! Rukola salātiem piešķir vircotu asumiņu un viegli grauzdētie rieksti - sveķainumu (ciedru riekstu vietā salātu struktūrai var pievienot viegli grauzdētas pistācijas). Šie salāti labi sader ar minimāli grilētu liellopa gaļu, piemēram vidēji ceptu pleca biezās daļas steiku (angliski - butler's steak jeb flat iron steak).

saišķis rukola
2-3 saujas zemenes
1/2 sauja viegli apgrauzdēti ciedru rieksti
pāris šņāpieni svaigi malti sarkanie pipari

balzametiķa emulsijmērce

Uz nokaitētas pannas (bez taukvielām!) uzber ciedru riekstus un maisot viegli apgrauzdē līdz sāk izdalīties patīkams aromāts, bet rieksti negūst grauzdējumu vai piedegumu, zaudējot riekstu garšu. Bļodā liek rukolu, pievieno zemenes, mazas - veselas, lielākas - pārgrieztas uz pusēm, lielas - sagrieztas četrās daļās. Salātus pārber ar svaigi maltiem sarkaniem pipariem un iemaisa balzametiķa emulsijmērci, ko gatavo pikucīti medus sinepju iejaucot balzametiķī un sakuļ ar olīveļļu (etiķa un eļļas attiecība 1:3) līdz veidojas iespējami viendabīga, iebiezinātas konsistences mērce. Beigās salātus pārber ar viegli apgrauzdētajiem ciedru riekstiem un ceļ galdā!

Dažāda izturēšanas ilguma Modenas ražotāja Riccardo Giusti balzametiķus var iegādāties uzņēmuma Cesars internetveikalā.