trešdiena, 2013. gada 8. maijs

KRĀSNĪ CEPTAS ČETRRAGU BUĻZIVIS



Četrragu buļzivis jeb četrragu jūrasbullis (Triglopsis quadricornis (L.), angliski - four-horned sculpin, franciski - chaboisseau à quatre cornes) ir zivs, kam uz galvas ir četri, labi saskatāmi ragi, bet uz uz ķermeņa sāniem un sānu līnijas sīkas dzeloņainas kaula plātnītes. Četrragu buļzivij ir plata galva, kas no augšas ir nedaudz saplacināta. Uz priekšvāka kaula parasti 3 dzeloņi, augšējais no tiem ir lielākais, bet apakšējais vērsts uz leju. 2 dzeloņi atrodas arī uz žaunu vāka kaula. Uz galvas 4 ragi - viens pāris aiz acīm, otrs uz pakauša. Zivs ķermenis ir vienkrāsains, pārsvarā pelēcīgi brūns ar gaišāku, mazliet dzeltenīgu vēderpusi. Uz spurām tumši plankumi. Tā sastopama Rīgas līcī un Baltijas jūras baseinā, kur tā saglabājusies kā Joldijas jūras relikts. Vairāk info http://www.latvijasdaba.lv/zivis/triglopsis-quadricornis-l/.

Zivs ir ar savam ķermenim lielu galvu un greznu rotu uz tās, kas atgādina glīti izvietojušos četrus koraļļus. Domāju, ka tieši dēļ niecīgā gaļas daudzuma, jo galva ir neapšaubāmi zivs lielākā un smagākā daļa, gan arī dēļ sarežģītās tīrīšanas, jo ķermeni klāj daudzas sīkas un cietas plātnītes, tā ir izslēgta no ēdienkartes. Cepta vesela, tas munuprāt ir viens no piemērotākajiem buļzivs pasniegšanas veidiem, bet tas derēs laiskai maltītei, kad ar pirkstiem mierīgi un nesteidzīgi var ar zivi darboties. Tomēr pūles ir tā vērtas, jo zivs gaļa ir ļoti garda. Vienam cilvēkam vajadzētu rēķināt ne mazāk kā sešas zivis. Zivis pirms cepšanas pāris stundas iemarinēju, pārleju ar baltvīnu un cepu cepeškrāsnī. Manuprāt lieliskākās sastāvdaļas zivs marinādei, ir ķiploks+pētersīļi+ingvers.  Marinādes sastāvdaļu proporcijas ir dažādojamas un pieskaņojamas katra gaumei. Es izvēlējos aptuveni šādu proporciju: 1 daļa ķiploki, 1daļa pētersīļi, 1 daļa ingvers un 1 daļa pārējās garšvielas. Bērzu sulu sīrupu izmantoju kā garšas pastiprinātāju, un to var aizstāt ar kļavu sīrupu vai brūnā cukura sīrupu, bet ļoti nelielos daudzumos, jo bērzu sulu sīrups nav tik salds.



 
 
pētersīļi
ķiploki
ingvera sakne
rozā pipari
fenheļa sēklas
timiāns
čili
citrona miziņa
bērzu sulu sīrups
sviests
jūras sāls
sauss baltvīns

Buļzivis nomazgā un izķidā. Pagatavo marinādi, kas ir pastveidīga. Pētersīļus un timiānu sagriež rupjos gabalos, ķiplokus izspiež caur ķiplokspiedi, ingveru sarīvē uz smalkās rīves. Rozā piparus un fenheļa sēklas  sasmalcina piestā, norīvē citrona miziņu, pielej šļuku bērzu sulu sīrupu un izkausētu sviestu un pieber čili un sāli. Visas sastāvdaļas sajauc ar rokām, pagrābj riekšavu sajaukto marinādes sastāvdaļu un saspiež, izlaižot caur pirkstiem, un ļaujot sulai brīvi tecēt. Buļzivi nogulda ar vēderu augšpēdus un piepilda ar marinādes sastāvdaļām, kārto bļodā un liek ledusskapī marinēties vismaz 2 stundas.

Cepampannu izklāj ar foliju, uz tās sakārto zivis, pārlej ar baltvīnu. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20 minūtes. Ceļ galdā ar vārītiem kartupeļiem un zaļumu salātiem. Pasniedz ar labi atdzesētu Gustave Lorentz Riesling Reserve 2009.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru