trešdiena, 2013. gada 1. maijs

BISKVĪTA RULETE AR MELLEŅU, LAVANDAS UN KAZAS SIERA KRĒMU



Ruletes īpašais akcents ir mēļais krēms ar eksplozīvu garšu buķete - mellenes, lavanda un svaigais kazas siers. Līdzīgu garšu kombināciju jau izmēģināju citā receptē - melleņu un lavandas kazas siera kūkā ar balto šokolādi.
 
Krēmam var izmantot jebkuras melleņu biezeni  - meža vai dārza lielogu. Fantastisks produkts ir SIA Jurenski gatavotais melleņu biezenis, kura sastāvā ir arī neliela dzērveņu piedeva, kas tam piešķir lielisku svaigumu. Violetās krāsas produkti savstarpēji lieliski sader kopā ne tikai pēc toņiem, bet arī papildina cits cita garšu. Lavanda ir ļoti spēcīga garšviela, kas pārdozēta ēdienam piešķir ziepju un šampūnu aromātu un pēcgaršu. Savukārt kopā ar maigajām mellenēm lavanda veido saskaņu, bet biezeņa dzērveņu skābums nedaudz piebremzē lavandas dominanci un iespējamo salkanumu. Lavandas nāk no vietējiem lavandu lielaudzētājiem Lillas Lavender www.lillaslavender.com. Svaigā kazas siera maigi citronīgais skābums pēcgaršā sasaucas un lieliski papildina melleņu un lavandas saspēli. Par krēmam piemērotāko pēc stuktūras un garšas kvalitātēm atzīstu Rutas un Stefana Rucavā gatavo (mīksto) svaigo kazas sieru (www.sia-sili.lv). Šī svaigā siera konsistence ir fantastiska, jo tā spēj uzsūkt neiedomajami daudz šķidruma. Šī iemesla dēļ krēmam nav nepieciešams nekādas želējošas vielas. Ja tomēr ir nepieciešamība pēc vēl stingrāka krēma, tajā iejauc 50g izkausētu balto šokolādi ar vismaz 30% kakao sviesta saturu, un samazinot krēmam pievienojamo cukura daudzumu.
 
Ruletes biskvītam parasti vienu ēdamkaroti miltu aizstāju ar kartupeļu cieti, kas biskvītam piešķir papildus lokanumu un mitrumu. Biskvīts ir cepts 30x35 cm cepampannā un tam izmantotas 7 olas, bet olu skaitu var pieregulēt pēc vajadzības attiecīgi pa ēdamkarotei samazinot vai palielinot arī miltu un cukura daudzumu. 



 


vislabākās kvalitātes brīvi turētu vistu dētās olas
7 ēdamk. cukurs
6 ēdamk. milti
1 ēdamk. kartupeļu ciete

Pildījumam:
200g mīkstais kazas siers
100ml saldais krējums
150-200ml melleņu biezenis
1/2 tējk. samalti lavandu ziedi
50g pūdercukurs
pēc izvēles krēmā var likt arī veselas mellenes (labāk lielogu, jo tās ir stingrākas)

Lielā bļodā ar mikseri puto olas ar cukuru līdz veidojas čagana, pūkaina un biezējošas konsistences masa bālā krāsā (arī tad, ja mājas vistu olu dzeltenumi ir spilgti dzeltenā krāsā). Olas ir pietiekoši uzputotas, ja miksera lāpstiņu atstātās rises saglabājas masā. Tad pa karotei masā ieputo miltus un cieti. Cepampannu izklāj ar cepampapīru un tajā vienmērīgi ietecina mīklu, ja nepieciešams mīklu pannā izlīdzina. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180C apmēram 12 minūtes. Cepšanās laikā krāsns durvis labāk nevirināt. Pirms izņemšanas no krāsns, biskvīta gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā ar kociņu. Biskvīts ir izcepies, ja masa pie kociņa nav pieķērusies. Biskvītu dažas minūtes atdzesē, tad vēl krietni siltu to sarullē, nenoņemot cepampapīru. Atdzisušu biskvītu ir prakstiski neiespējami sarullēt, lai tas neielūztu. Kad biskvīts ir pilnībā atdzisis un pildījums ir gatavs, to uzmanīgi atloka un atdala no cepampapīra. Vienmērīgi apsmērē ar krēmu un atkal sarullē. Ruletes virspusi var plānā kārtiņā apbērt ar pūdercukuru un/vai rotāt ar mellenēm. Ja rulete netiks ēsta stundas laikā, to labāk glabāt ledusskapī pārsegtu ar pārtikas plēvi, un dekorēšanu veic pēc izņemšanas no ledusskapja. Ruleti ceļ galdā istabas temperatūrā.

Gatavo krēmu. Bļodā kazas sieru sajauc ar pūdercukuru (rezervējot divas tējkarotes saldā krējuma putošanai) un melleņu biezeni. Pa šķipsniņai pievieno lavandu, iemaisa krēmā un pagaršo. Lavandu pievieno pa daļām, lai nepārdozētu tās ļõti koncentrēto garšu un aromātu. Otrā bļodā stingrās putās sakuļ saldo krējumu ar rezervētajām divām tējkarotēm pūdercukura. Sakulto putukrējumu liegi iemaisa kazas siera un melleņu masā. Ja vēlas krēmā var iemaisīt veselas mellenes. Krēms ir gatavs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru