ceturtdiena, 2013. gada 28. novembris

MĀJĀS MĪCĪTA PIPARKŪKU MĪKLA

 
Jā, es to izdarīju!!! Tā ir īsta maģija, nedaudz kā alķīmiķim pēc garšas un smaržas jāsajauc svētku garšvielas pareizajās proporcijās. Jā, man ir lepnums, ka pirmo reizi mūžā, cepšu piparkūkas no mīklas, ko pati samīcīju. Taču nākas atzīt, ka neizskaidrojumu iemeslu dēļ šo mīklu iepriekš pati nekad neesmu gatavojusi, lai gan citas sarežģītākas mīklas gatavoju itin bieži. Piparkūku mīkla nav nedz sarežģītāka, ne laikietilpīgāka kā smilšu mīkla. Droši vien tādēļ, ka to gatavo tikai reizi gadā, un tik ļoti gribas tās īpaši gardās piparkūkas...esmu meklējusi to nezin ko. Noteikti arī nākamreiz, visticamāk jau šogad, mīcīšu atkal pati, izmēģināšu jaunas receptes, iedvesmošu citus un tā kļūs par manu jauku tradīciju. Es ar daudz lielāku prieku mīcu piparkuku mīklu, jo reizēm slinkums uznāk tieši rullēt un rullēt..., kas patiesībā ir arī daudz ilgāk.

Riktīgi stulbi ir nopirkt kaut ko pavirši vai negaršīgi sameistarotu veikalā, un mēģināt kaut kā to visu vērst par labu ar papildus garšvielām, sviesta vai citām sastāvdaļām, ja viens un divi sanākt mīkla tieši tāda, kā gribas. Lai piparkūkas sanāktu garšīgas noteicošais ir garšvielas, un vienkāršākais veids ir nopirkt jau gatavu piparkūku garšvielu maisījumu. Nedaudz sarežģītāk ir salikt kopā garšvielas pašam un izveidot savu individuālo piparkūku garšvielu buķeti, kas nosaka piparkūku stilu un saimnieces rokrakstu. Garšvielu proporcijas arī ir īpašā piparkūku mīklas maģija.

Mīklai kā saldi rūgtu sīrupu izmanto dažādus šķidrumus - melasi, ko Latvijā saprātīgi var sarunāt un iegādāties veikalā Grauda Spēks, iesala ekstraktu vai savārīt dedzināta cukura sīrupu. Šie šķidrumi nav absolūti identiski, bet savstarpēji aizstājami šajā receptē. Izmantoju 1:1 baltos kviešu un sijātos pilngraudu kviešu miltus (malums 0), bet var izmantot tikai pilngraudu miltus (malums 0) un arī tad piparkūkas būs jo īpaši smalkas. No citiem (rupjākiem, ar redzamākām klijām) pilngraudu miltiem piparkūkas būs jau ar nedaudz raupjāku tekstūru. Olu izmēri un miltu briedība atšķiras, tapēc var būt nedaudz vairāk vai mazāk jāpievieno šķidrās vai sausās sastāvdaļas. Pirmkārt, cukuru es nedaudz samalu, lai mīklā nejustu cukurgraudiņus. Otrkārt, sākumā mīklai nepievienoju visu cukura daudzumu, jo,ja mīklu mīcot šķiet, ka prasās kāda šķidrā sastāvdaļa, nepievienoto cukuru var aizstāt ar cukura sīrupu. Briežraga sāls nav obligāta sastāvdaļa, un to var iegādāties veikalā Avokado.
 
Garšvielas es jaucu pati. Tās tika uz vietas maltas, izņemot kanēli un ingveru. Visas garšvielas, izņemot tonkas pupiņu un muskatriekstu, kurus rīvēju uz rīves, malu kafijas dzirnaviņās. Man ļoti garšo piparkūkas, tieši piparotā nots savienojumā ar saldo, tapēc garšvielu bāze ir dažādu piparu maisījums - melnie, baltie, zaļie, rozā, virces, Timutas pipari (Sečuānas piparu šķirne Nepālā), Voatsperifery pipari un melegetas pipari. Nākamās garšvielas ir tradicionālās Ziemassvētku - kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons. Vēl maisījumam pievienoju muskatziedu (muskatrieksta sēklas ārējo apvalku), koriandra sēklas, tonkas pupiņu, kaltētu apelsīna (pomerances jeb rūgtā Seviļas apelsīna) miziņu un ingveru. Uz vietas maltu garšvielu aromāts ir intensīvāks un spēcīgāks. Lielāko daļu garšvielas, izņemot tonkas pupiņu un muskatziedu, kuru Latvija neesmu redzējusi, var iegādāties veikalā Gourmet Studio.

Ceru arī, ka šī recepte noderēs visiem tiem, kas nedzīvo Latvijā un nevar nopirkt piparkūku mīklu tuvējā konditorejā. No šīs receptes sanāk 950g gatavā mīkla.

 
 

 
500g sijāti pilngraudu kviešu milti (malums 0) vai iepriekšminētie un parastie kviešu milti (1:1)
150g (aptuveni 100ml) melase
100g sviests
2olas
100-115g Muskavado cukurs vai cits nerafinēts cukurniedru cukurs (daļu var aizstāt ar cukura sīrupu)
1 tējk. cepamais pulveris
0,5 tējk. soda
0,5tējk. briežraga sāls (amonija karbonāts)
šķipsna sāls
3 ēdamk. garšvielu maisījums

Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, lielāko daļu cukuru, cepamo pulveri, sodu, sāli un briežraga sāli, pievieno garšvielas (ja garšvielas tiek maltas uz vietas, tās pievieno izsijājot caur sietiņu, lai mīklā nebūtu nevienādi garšvielu gabaliņi) un visu kārtīgi sajauc kopā. Sviestu sagriež kubiņos un  iejauc sausajās sastāvadaļās līdz veidojas drupačaina konsistence. Atsevišķā bļodā melasei pievieno olas un viegli sakuļ, pēc tam pievieno sausajām sastāvdaļām un, maisot veido viendabīgu masu, pēc tam mīklu kārtīgi izmīca uz darba virsmas. Mīcot pievieno atlikušo cukuru, vai ja mīkla ir pārāk stingra, tā vietā pievieno cukura sīrupu. Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un atpūtina ledusskapī vismaz 2 stundas, bet labāk nedēļu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru