ceturtdiena, 2013. gada 14. novembris

ZAĻĀ SALSA (SALSA VERDE)


 
Šoreiz Nakts tirgus mani iepriecināja kā vēl nekad. Tiešām neticēju savām acīm, ieraugot tirgojam tomatillos (Physalis ixocarpa) - meksikāņu tomātiņus jeb meksikāņu fizāļus, bez kuriem nav iedomājama meksikāņu virtuve, jo tie ir  neatņemama salsa verde (tulkojumā no spāņu valodas - zaļā mērce) sastāvdaļa. Tie vizuāli ir ļoti līdzīgi peruāņu fizāļiem - dzeteni oranžajiem, saldajiem fizāļiem, ko dekorēšanai bieži izmanto konditori un bārmeņi. Meksikāņu fizāļiem koši zaļa līdz bāli dzeltenzaļa krāsa un garšas ziņā tie ir skābenāki. Lai saglabātu ziemai, tos konservē, taču vislabākie tie ir svaigi. Man šķiet, ka salsa verde ir populārākā meksikāņu salsa Meksikā, bet ne tik populāro tomatillos dēļ, tā ir daudz mazāk pazīstama āŗpus Meksikas. Vienreiz nogaršota tā paliek atmiņā ar svaigumu, citrusīgumu un asumiņu. Lieliski sader kopā ar zivīm - ceptām, grilētām, kūpinātām, kā arī ar lēni ceptu gaļu ar taukumiņu.
 

 


 
 
8 meksikāņu fizāļi (tomatillos)
1 mazs baltais sīpols
1 mazs halapeņo (jalapeño) asais pipars
1 laima sula
pāris stiebri svaigs koriandrs
sāls
 
Fizāļiem noņem sausās augļa apvalka lapas. Halapeņo pārgriež uz pusēm un izņem sēklas. Fizāļus, sīpolu un aso piparu smalki sagriež, sakapā koriandru, piespiež laima sulu un pieber sāli. Ja salsu vēlas smalkāku visas sagrieztās sastāvdaļas pulsa režīmā pāris reizes samaļ virtuves kombainā. Salsa ir gatava un vislabāk garšo dienā, kad tā ir pagatavota.
 
Pavasarī abu fizāļu stādus tirgo dārzniecība Neslinko, www.neslinko.lv