sestdiena, 2015. gada 29. augusts

VASARAS ĀBOLU UN SPINĀTAVEŅU GALETE


Manis cepto galešu pildījumi ir kā nekļūdīgi augļu un ogu sezonalitātes vēstneši. Kad manās rokās nonāca Latvijā arvien vairāk audzētās spinātaveņu ogas, tās galetes pildījumā savienoju ar pirmajiem vasaras āboliem, citrontimiāna cukuru, Madagaskaras vaniļu un tonkas pupiņu. Spinātavenes (Chenopodium foliosum) tiek sauktas arī par spinātzemenēm un zemeņu spinātiem. Tas ir augs, kas sevī apvieno ēdamas lapas (arī stumbru var ēst), kas izmantojamas līdzīgi spinātiem, rukolai un salātu baldriņam un nedaudz avenēm līdzīgas sarkanas, saldas un aromātiskas odziņas, kas izmantojamas svaigā veidā vai konditorejā termiski apstrādātas līdzīgi kā avenes vai zemenes. Ogas augstā temperatūrā maina piesātināti sarkano toni uz tumsnēji brūngansarkanu. Pamatnei izmantoju jau daudzkārt gatavoto mīklu, kas šoreiz tapusi no baltajiem kviešu miltiem, kas sajaukti ar tefa pārslām.





1 porcija pilngraudu galetes mīkla (gatavota no 160 parastajiem kviešu miltiem un 50g tefa pārslu)

2 vasaras āboli
200g spinātavenes
1 ēdamk. gaišais, smalkais, nerafinētais niedru cukurs
1 ēdamk. citrontimiāna pūdercukurs
1 tējk. tapioka (pulvera formā)
1/2 vaniļas pāksts
tonkas pupiņa

Pirmo gatavo pildījumu. Vaniļas pāksti garenvirzienā pārgriež uz pusēm un vienai pusei ar nazi izkasa sēklas. Bļodā sarīvē nomizotus ābolus, pievieno vaniļas sēklas, tapioku, citrontimiāna cukuru un niedru cukuru. Mīklu izņem no ledusskapja, pārliecinās, ka tā nav cieta, ja ilgi bijusi ledusskapī, bet ir padevīga. Mīklu rullē uz cepamā papīra, veidojot iedomātu apaļu formu. Atstājot aptuveni 5 cm ārējo malu brīvu, vidū ieklāj ābolu pildījumu un pārber ar spinātavenēm. Brīvās malas saudzīgi uzloka uz augšu, lai pildījums ir pilnībā mīklas ieskauts. Galeti kopā ar cepampapīru uzslidina uz cepampannas. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 35-40 minūtes līdz galetes mīklas maliņa krāsojas zeltaina. Izņem no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist. Pirms pasniegšanas pārrīvē ar tonkas pupiņu. 

Doves Farm tapiokas pulveris ir iegādājams bioproduktu veikalā Zaļā govs Brīvības ielā 69, Farmer Brand tapiokas pulveris ir iegādājams veikalā Stockmann. Citrontimiāna pūdercukurs un vaniļas pākstis ir iegādājams specializētajā garšvielu veikalā Spice House Upīša pasāžā. Vēl plašs vaniļu piedāvājums ir veikalā Grauda spēks Lāčplēša ielā 61. Tonkas pupiņas tirgo specializētajā garšvielu veikala Gourmet Studio Lienes ielā 9. Billington's Golden caster sugar ir iegādājams lielākajos lielveikalos. Spinātavenes nāk no Lindas un Andreja saimniecības Mieriņi. Ik pa laikam spinātavenes ir iegādājamas Centrāltirgū.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru