sestdiena, 2015. gada 22. augusts

FENHEĻA LAPU PESTO


Fenhelis man ir ļoti mīļš, turklāt vienlīdz labi patīk abi tā veidi - lapu fenhelis, ko vairāk izmanto kā garšaugu, jo tas neveido balto paplatināto pamatni, gan arī Florences tipa fenhelis, kas iecienīts tieši baltā bumbuļa dēļ, ko vairāk izmanto kā dārzeni. Neatkarīgi no veida abiem fenheļiem visas to daļas ir ēdamas un kulinārijā izmantojamas. Patiešām ēdams ir pilnīgi viss fenhelis, sākot ar saknēm, bumbuli, kātiem, lapām un beidzot ar ziediem un sēklām. Turklāt tā pielietojums ir neiedomājami plašs. To var gan ēst svaigu, gan sautēt un cept, pievienot kā garšvielu ēdieniem un konservējumiem, izmantot tējā. Turklāt no visām auga daļām uzvēdī maigi gaistošs, silts un saldens anīsa aromāts. No svaiga fenheļa bumbuļa esmu gatavojusi bumbieru, fenheļa un zilā sieta salātus, kā arī to izmantojusi vākveidīgās pastas pildījumā kopā ar desu, kāli un ķirbi, gan sautējusi smiltsērkšķos kopā ar vistu un bārbeļogām.

Veikalu plauktos bumbuļu fenheļi nonāk labi ja ar dažiem zaļiem lapu dzinumiem, tad no vietējiem zemniekiem tos var iegūt ar kātiem, lapām un ziediem. Ja kāti un lapas ir pavairāk, tos ātri un vienkārši var pagatavot pesto. Tam var izmantot tiklab bumbuļa fenheļa, kā lapu fenheļa kātus un lapas. Tā kā fenheļa pesto visvairāk izmantoju ar zivīm un jūras produktiem, sieru nepievienoju. Ja pesto pievieno citiem produktiem, smalki sarīvētu cieto sieru tajā iemaisa pirms lietošanas. Atšķirībā no klasiskās receptes, viegli apgrauzdētus ciedru riekstus aizstāju ar valriekstiem, mandelēm vai pistācijām, kas garšas ziņā ir saderīgāki. Tāpat pesto pievienoju svaigi rīvētu citrona miziņu vai konservētu citronu šķidrumu un kaltētas jūraszāles (dulse, jūras kāposti, nori). Ja variet uzticēties piegādātājam, fenheļa lapas labāk nemazgāt, lai nemazinātu to aromātu.

Florences tipa bumbuļu fenhelis




1 maza bumbuļa fenheļa kāti un lapas
branga sauja rieksti (valrieksti, mandeles vai pistācijas)
2 ķiplokdaiviņas
1-2 ēdamk. konservēta citrona šķidrums vai svaigi rīvēta biocitrona miziņa
1 ēdamk. kaltētas, sasmalcinātas jūraszāles (dulse, nori, jūras kāposti) pēc izvēles
jūras sāls
auksti spiesta olīveļļa

Izšķiro fenheļa kātus un lapas. Visas dzeltēt sākušās vai citādi bojātās lapas aizmet. Raupjos vai pārkoksnēties sākušos kātus atstāj zupām. Pārējās lapas un mazākos, mīkstos kātus rupji sagriež un liek blenderī kopā ar riekstiem, ķiplokdaiviņām un jūraszālēm, ja tās pievieno. Pulsa režīmā smalcina, pamazām pievienojot olīveļļu. Kad iegūta viendabīga konsistence, pievieno konservētu citronu šķidrumu vai miziņu un sāli. Visu vēlreiz sablendē. Uzglabāšanai pilda hermētiski cieši noslēdzamos traukos pirms tam pārliecinoties, ka trauka virspusi sedz plāna eļļas kārtiņa, kas liedz gaisa piekļuvi un aizsargā pret bojāšanos. Uzglabā ledusskapī. Pasniedz kopā ar tomātu ēdieniem - dažādām tomātu zupām, jūras veltēm un zivju ēdieniem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru