ceturtdiena, 2016. gada 24. marts

APŠAUBĀMU PRODUKTU APKOPOJUMS

Ilgu laiku esmu veltījusi pētot dažādus produktus, to pagatavošanas vēsturi, tradīcijas un mūsdienās izmantotos "uzlabojumus", īsceļus un industriālās metodes. Dažreiz pārpratumu, bet visbiežāk izmaksu samazināšanas un imitācijas vajadzībām radušies kroplīgi un apšaubāmas kvalitātes produkti. Citreiz rodas šaubas par ražotāja godaprātu ķert patērētājus uz āķa Bieži ietvītoju par šādiem produktiem vai to sastāvdaļām, taču pēc pamudinājumiem nolēmu tos apkopot vienuviet. Šis ir mans subjektīvs vērtējums un viedoklis. Vismaz katram pircējam ir tiesības izdarīt zinošu izvēli!

Šis saraksts nekad nebūs izsmeļošs un pabeigts. It īpaši pašlaik tajā apkopoti pirmie produkti un produktu grupas - īstās vaniļas un vanilīna produkti (pagaidām cukurs, bet drīzumā sekos arī saldējums);  vasabi un Japānā audzis parastais mārrutks ar sinepēm un zaļo krāsvielu, dabīgi gatavas melnās olīvas un zaļās olīvas, kas apstrādātas ar kaustisko sodu un dzelzs glukonātu, lai kļūtu nedabīgi melnas; dabīgi rūgusi vai ķīmiskas hidrolīzes ceļā tapusi sojas mērce... Komentāros droši varat ieteikt produktus, kam arī būtu vieta šajā sarakstā.

Viens tāds pamatprodukts, ko joprojām izmanto diezgan daudz produktos ar maltu gaļu ir mehāniski atdalīta gaļa, ko patiesībā būtu noziedzīgi saukt par gaļu. Visus produktus, kuros mehāniski atdalīta gaļa parādās kā sastāvdaļa, diemžēl nebūs iespējams uzskaitīt. Vienvārdsakot, ja mājās vistas kaulus no cepeša vai zupas velciet ārā un metiet atkritumos nevis blendējiet līdz homogēnai masai, lai no tās ceptu kotletītes, tad turpmāk pievērsiet uzmanību, lai šis produkts nebūtu ieslēpts produktos, ko celiet galdā. Vairāk par to, kas īsti ir mehāniski atdalīta gaļa, lasiet Kristas Baumanes blogā krista.lv

Visus šos produktus dēvēju par draņķiem. Apdomājiet, kādu iemeslu pēc tie parādās uz Jūsu galda, jo tie noteikti nesniedz garšas baudu.

Dansukker vaniļas cukurs ar īsto vaniļu. Cik vien iespējams uzņēmums noklusē, ka patiesībā cukurs savu uzbāzīgo, vulgāro, aso un lēto smaržu iegūst no cukuram pievienota SINTĒTISKĀ VANILĪNA. Šo cukuru ar aso garšu un rūgto pēcgaršu ir viegli pārdozēt, sabojājot ēdienu. Diemžēl cukuram pievienotais sintētiskais vanilīns nomāc smalko un niansēto dabiskās vaniļas aromātu un tās maigo garšu. Ar sintētisko vanilīnu sabojātam cukuram ir bezjēdzīgi un neprātīgi pievienot dabisko vaniļu, jo tā produktā pazūd. Produkts nav ne sava nosaukuma, ne kvalitātes vērts!

Šī cukura sastāvā ir SINTĒTISKAIS VANILĪNS
Saldējuma iepakojumus bieži rotā krāšņi orhidejas ziedi un vaniļas pākstis. Patiesībā īstā vaniļa ir tikai attēls uz iepakojuma, bet saldējumam pievienots sintētiskais vanilīns.

Šī Rimi Basic Vanilla saldējuma sastāvā ir SINTĒTISKAIS VANILĪNS



Šis Mājas vaniļas garšas krējuma saldējums kakao glazūrā patiesībā pagatavots no VĀJPIENA PULVERA un
aromatizēts ar SINTĒTISKO VANILĪNU



Šim Premia krējuma saldējumam vafeles konusā pievienots SINTĒTISKAIS VANILĪNS


Šī Kārums vaniļas krējuma saldējuma sastāvā ir arī SINTĒTISKAIS VANILĪNS




Īpaši izceļama produktu kategorija ir garšvielas un garšvielu maisījumi ar nātrija glutamātu E621). Ja iesākumā tiek patērēta 1 paciņa nātrija glutamātu saturoša garšvielu maisījuma mēnesī, tad jau ar laiku tā ir viena paciņa nedēļā. Novērojumi liecina, ka rodas atkarība no nātrija glutamātu saturošiem produktiem, un uz to fona garšvielas vai produkti bez tā zaudē garšu asumu. Spēja izjust garšas notrulinās un ēdiens bez nātrija glutamāta liekas pliekans un bezgaršīgs, un samazinās garšu smalkuma sajūta. Pastiprināta nātrija glutamāta produktu lietošana izraisa slāpes. Ja pēc kādas ēstuves apmeklējuma rodas neizskaidrojamas slāpes, iespējams pie vainas ir nātrija glutamāts. 

Šai piedevai pievienoti divi garšas pastiprinātāji - gan mononātrija glutamāts (E621), gan dinātrija guanilāts (E627)

Šai piedevai pievienoti divi garšas pastiprinātāji - gan mononātrija glutamāts (E621), gan dinātrija guanilāts (E627)


Latplanta citronpipari. Citronpipari ir samērā dīvains produkts pats par sevi, jo patiesībā tas ir garšvielu maisījums, kura sastāvu pamatā veido melnie pipari un skābe (citronskābe). Nedaudz dārgāki ir dabīgie citruspipari (Sičuaņas un Timutas pipari), kas ir rūtu dzimtas (tai pieder arī citrusaugļi) dažādu koku un krūmu augļi, kas izplatīti Austrumāzijā. Tie ir piparu viltvārži (jo nepieder piparu dzimtai), bet tiem piemīt pipariem raksturīgā asā, viegli dedzinošā garša un izteiktas citrusu notis gan garšā, gan smaržā. 

Latplanta citronpiparu maisījumā izmantotas arī citronu miziņas bez norādes, ka tās būtu bioloģiski audzētas, taču citrusi ir viena no tām kultūrām, kas tiek īpaši spēcīgi pakļauta augu aizsardzības līdzekļiem un citronu miza ir pirmā, kas to visvairāk saņem. Taču pats apšaubāmākais, ka šo piparu maisījuma sastāvā ir NĀTRIJA GLUTAMĀTS (E621).

Šo citronpiparu sastāvā ir NĀTRIJA GLUTAMĀTS (E621)

Šo citronpiparu sastāvā ir NĀTRIJA GLUTAMĀTS (E621)
Pesto - lai arī tradicionālā itāļu pesto receptes pirms pāris gadiem tika publicētas ne tikai kulinārijas, dzīvesstila vai sieviešu žurnālos, un šķiet nav tāda saimniece, kas to nebūtu gatavojusi mājās, jo patiešām tas ir tik gards un vienkārši pagatavojams vasaras vidū, kad vietējais baziliks ir pilnbriedā. Būs nepieciešams aromātisks baziliks, auksti spiesta olīveļļa, jūras sāls, Parmas siers, pīniju (ciedru) rieksti. Cik kvalitatīvi ir pesto burciņās? Protams, tie ir pasterizēti konservi, bet tas nav vienīgais to trūkums.


Sastavā : SAULESPUĶU EĻĻA, GLIKOZES SĪRUPS, ŪDENS, KARTUPEĻU PĀRSLAS,
 JAUKTS CIETAIS SIERS, SŪKALU OLBALTUMVIELAS, E270 - PIENSKĀBE UN E300 - ASKORBĪNSKĀBE




Sastāvā : SAULESPUĶU EĻĻA, KARTUPEĻU PĀRSLAS, E 471 - 


Melnās olīvas ir īpaša produktu kategorija, kur zemāko kvalitāti piedāvā praktiski visi lielveikalos atrodamie zīmoli. Tā kā pie mums olīvas neaug, Latvijas patērētāji aizvien ir mazizglītoti par olīvu apstrādes tehnikām. Kad olīvkoka auglis jeb olīva sāk nogatavoties, tas ir zaļš, sasniedzot aizvien lielāku gatavību tā krāsa mainās uz rūsganu, sārtu vai violetīgu atšķirībā no šķirnes un pilnīgā gatavībā sasniedz tumšbrūnu. Olīvas visās gatavības stadijās ir rūgtvielām bagātas un svaigas pārtikā nav izmantojamas. Taču jau gadsimtiem senā pagātnē cilvēki iemācījās atbrīvoties no to rūgtama mēnešiem ilgi mērcējot sālsūdenī. Ir arī citas dabīgas olīvu apstrādes metodes, kas maksimāli saglabā šķirnei raksturīgās organoleptiskās īpašības. Taču šīs metodes ir laikietilpīgas. Lielie rūpnieciskie ražotāji atklāja, ka ātrāk un lētāk no rūgtuma olīvas var atbrīvot kaustiskajā sodā, bet tādējādi zūd daļa olīvu unikālo garšas īpašību. Turklāt mērcējot ilgāk kaustiskajā sodā, zaļās olīvas sāk brūnēt, un pievienojot dzelzs glukonātu, to krāsa stabilizējas un iegūst to, ko latvieši sauc par melnajām olīvām - nedabīgu guaškrāsu melno. Ja Jums līdz šim nav garšojušas šīs melnās olīvas, priecājieties, jo Jums ir smalki attīstītas garšu kārpiņas. Salīdzinot ar dabīgi apstrādātajām, šīs ir bezgaršīgas, nedaudz sodainas un pliekanas.

Visas šīs melnās olīvas ir novāktas ZAĻAS, mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un to nedabīgi melnā krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579).

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)



Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)

Šīs ir zaļās olīvas, kas mērcētas KAUSTISKAJĀ SODĀ un krāsa nostiprināta ar DZELZS GLUKONĀTU (E579)
Vasabi Latvijā sāka iepazīt līdz ar suši parādīšanos. Vairumam patērētāju vasabi ir sinonīms asajam, zaļajam pikucītim, ko pasniedz uz suši šķīvja. Svarīgi ir saprast, kas ir vasabi un kas ir zaļais pikucītis uz šķīvja. Vasabi (Wasabia japonica) ir krustziežu dzimtas augs, kura sakneni sarīvē un izmanto kā garšvielu, un ne tikai pie suši. Eiropā svaigs saknenis sastopams reti, jo vasabi nepieciešami specifiski augšanas apstākļi. Viena no tuvākajām vasabi audzētavām Wasabi Company atrodas Dorsetas grāfistē, Apvienotajā Karaslistē. Īstu vasabi iespējams iegādāties arī saldētu, kā arī pulvera veidā, pēdējā gadījumā gan sarūk tā garšas īpašības. Šī iemesla un salīdzinošās dārdzības dēļ tirgū iespējams iegādāties vasabi garšas imitāciju, kuras ierastā recepte ir parastie (Latvijas virtuvē plaši lietotie) mārrutki, sinepes, ciete un zaļā krāsviela. Latvijas tirgū vasabi imitāciju var iegādāties pulvera vai pastas veidā. Patlaban tirgū augstākais īstā vasabi (Wasabia japonica) saturs vasabi pastas sastāvā ir 4,5 %. Atliek secināt, ka dabīgo vasabi ir garšojis tikai retais, bet viss tas, ko mēs iedomājamies esam vasabi ir tikai tā imitācija. Latvijas suši restorānos gana pieprasīts ir vasabi pulveris, kura sastāvā īstā vasabi (Wasabia japonica) nav vispār!

Arī iepakojumos, kas marķēti kā Japanese horseradish (japāņu mārrutks) pamatā ir Japānā audzis parastais mārrutks, un īstais vasabi tikai daži procenti.

Vasabi pulveris, kura sastāvā vasabi (Wasabia japonica) ir 0%

Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi (Wasabia japonica) ir 4,5%

Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi ir 4,5%

Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi (Wasabia japonica) ir 1%


Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi (Wasabia japonica) ir 1%
Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi (Wasabia japonica) nav vispār

Vasabi pasta, kuras sastāvā vasabi (Wasabia japonica) nav vispār
Līdzīgi, pievienojot vasabi pulveri vai pastu, kura sastāvā nav vasabi (Wasabia japonica), rodas jauni produkti, kur patērētājus ķer uz āķa, jo produkta nosaukumā vasabi parādās tāpēc, ka pievienots vasabi pulveris, bet faktiski īstais vasabi pievienots nav. Lai neteiktu skarbak, stulba situācija ir ar mārrutkiem, ka pievienots vasabi pulveris, jo faktiski mārrutkiem tiek pievienoti mārrutki, sinepes un zaļā krāsviela!

Lai arī etiķeti rotā skaista, īstā vasabi sakne, šajos mārrutkos vasabi (Wasabia japonica) nav vispār!
SIA Kronis. Vasabi mārrutki Rundāle. Neskatoties uz to, ka šiem mārrutkiem īstais vasabi (Wasabia japonica) nav pievienots vispār, toties tam ir pievienota patiesi apšaubāma krāsviela E102 - tartrazīns. Tās iespējama iedarbība: astma, dermatīts, nātrene, depresija, bezmiegs, nav ieteicama bērniem! Un visbeidzot, kamdēļ mārrutkiem nepieciešams pievienot tik daudz dīvainas lietas?!

 Šajos mārrutkos vasabi (Wasabia japonica) nav vispār!Pievienota krāsviela E102 - tartrazīns!!

 šajos mārrutkos vasabi (Wasabia japonica) nav vispār! Pievienota krāsviela E102 - tartrazīns!

Santa Maria japāņu garšvielu maisījums vasabi un sezams.

Šajā Vasabi un sezama garšvielu maisījumā no vasabi ir tikai vasabi aromatizētājs

Šajā Vasabi un sezama garšvielu maisījumā no vasabi ir tikai vasabi aromatizētājs

Sojas mērce ir dabīgas, lēnas raudzēšanas rezultāts. Tās pamatsastāvdaļas ir sojas pupiņas ar vai bez kviešiem (graudiem vai miltiem), ūdens, sāls un pelējuma sēnītes (īpaši Aspergillus sporas). Taču šis dabīgais process ir pietiekami ilgstošs, lai mēģinātu citus ceļus, kas mēnešiem ilgo procesu palēnina un palētina. Viens šāds ceļš ir ķīmiskā hidrolīze, un sojas mērce ir gatava pāris dienās. Uz dabīgi raudzētu sojas mērču etiķetēm ražotājs mēdz norādīt, ka tās ir dabīgi fermentētas (angliski - naturally brewed). Ar sojas mērci ir saistīta arī mistiskā piektā garša jeb umami. Dabīgā ceļā radusies aminoskābe - glutamāts, kas noapaļo un padziļina citas garšas. Umami būs tikai lēni raudzētajā sojas mērcē.

Dabīgi raudzētās sojas mērces savu krāsu iegūst dabīgi, tāpēc tās mērces, kas mākslīgi iekrāsotas ar karameli, dara mani uzmanīgu, jo karamele ir tipisks hidrolīzes ceļā tapušas sojas mērces krāsas avots. 


Heinz Asian sauce with soja, kas latviski tulkota kā sojas mērce. Uzraksts uz etiķetes our original recipe norāda tikai un vienīgi, ka recepte ir oriģināla pašam uzņēmuma, ka citi uzņēmumi mērces pēc šīs receptes negatavo, bet nekādā gadījumā tā nav gatavota, ievērojot Āzijas tradīcijas - dabīgu fermentāciju. Mērcei pievienota karamele.

KĪMISKĀS HIDROLĪZES ceļā iegūta sojas mērce par īpaši dārgu cenu






Olas arī ir īpaša "slideno" produktu kategorija. Laimīgo vistu, mājas, lauku, zemnieku ....... kādi tik nav nosaukumi, lai pievilinātu patērētājus. Pēc būtības uzmanība ir jāpievērš nevis vilinošam un daudzsološam nosaukumam, bet gan marķējumam uz iepakojuma, kas norāda uz dējējvistu turēšanas apstākļiem. Tas vien, ka olas iepakotas zaļas krāsas vai nebalināta papīra kastītē, vai tiek tirgotas dārgāk neliedz tās barot ar barību, kuras sastāvā ir visādi draņķi, tajā skaitā ģenētiski modificēti organismi. Arī tas, ka vistas turētas kūtī vēl neliecina neko labu, jo vistām daudz piemērotāki brīvās turēšanas apstākļi, kas nozīmē, ka tās var brīvi kašāties un ir redzējušas saulstariņus. Un vēl, tas vien, ka vistas turētas brīvos apstākļos, nenodrošina, ka tās barotas ar kvalitatīvu barību. 

Esiet vērīgi! Lielveikalos brīvos apstākļos turētu vai ar bioloģisku barību barotu vistu olas ir retums, tāpēc lielražotāji īpaši izceļ kūtī turētu vistu olas. Patiesībā tās nebūt nav kvalitatīvākās olas. Tieši tāpat kā "omīšu" mājas vai lauku olas tirgū ir šaubīgs produkts, jo bieži dažādu stulbu iemeslu dēļ arī tās sauktās mājas vistas tiek barotas vai piebarotas ar kombikormu, kura sastāvā ir ĢMO. Un to, vai šīs mājas vistas tiek turētas lielākos vai mazākos sprostos vai arī brīvi skraida pa pagalmu varēs būt drošs tikai personīgi pazīstot saimnieku.


Lielisks paraugs, kāpēc es neticu "Zaļajai karotītei".
Cik zemiem jābūt standartiem, lai kūtī dētas olas uzskatītu par kvalitatīvu produktu!


Latvijas izcelsmes olu marķējums (daudzpunktu vietā būs sešciparu skaitlis, kas apzīmē olu ražotājuzņēmumu):
3-LV-...... dējējvistas turētas sprostos
2-LV-...... dējējvistas turētas kūtī
1-LV-...... dējējvistas turētas brīvos apstākļos
0-LV-...... dējējvistas turētas brīvos apstākļos un saņēmušas biobarību